Mam rozumieć że to niebieskie to są chmury, tak?
Możesz określić, jak będą się przemieszczać i czy to wielkie coś przy Hradec Kralove i Pastewnik znajdzie się pod Katowicami? ; d
Mam rozumieć że to niebieskie to są chmury, tak?
Możesz określić, jak będą się przemieszczać i czy to wielkie coś przy Hradec Kralove i Pastewnik znajdzie się pod Katowicami? ; d
Nie. Chmury poruszają się ze wschodu na zachód.
@oxi
Jest to strefa opadów. Gorzej, jakby było "derecho", które bodajże w zeszłym roku nawiedziło Wrocław:
źródło: www.lowcyburz.pl, imgw.pl
Wiatry w porywach do 120 km/h, możliwość wystąpienia tornada duża.
Małe wyjaśnienie co to jest derecho.
Jest to mezoskalowy układ konwekcyjny, posiadający duże rozbudowane Bow Echo(echo radarowe w kształcie łuku).
http://img154.imageshack.us/i/shelf5small.jpg/
Chmura szelfowa na początku derecha, możliwe występowanie takich chmur przy superkomórkach oraz silniejszych burzach(również bow echo)
Ostatnio edytowane przez Stormczester : 17-05-2010 o 20:31
Pozdrawiam.
Nawet jak się znajdą, to raczej nie masz się czego obawiać. Ta dziwna chmura czy kij wie co to jest znajduje się nad Wrocławiem, a jeszcze żyje.
Co moge powiedzieć o sytuacji we Wrocławiu? Pada. Już od kilku dni, jednak dziennie nie więcej niż 4h. Tak jakby normalne dni deszczowe, nie widze żadnych podtopień, kałuże i nic więcej.
Ee, na szczescie z podkarpacia troche przeszloMiejmy nadzieje, ze sie polepszy w calej Polsce.
Szkołę mi zalało i lekcje odwołali. Kłodnica niedaleko mnie zaczyna przerywać wały przeciwpowodziowe. Lada chwila może mnie zalać. :/
U nas też wały zalało, możliwe że dojdzie do bloków ; //
Prosiłbym o zdjęcia rzek oraz zalanych obszarów - jeżeli to tylko możliwe oczywiście.
Pozdrawiam.
U mnie tylko opady, ale dosyć intensywne.
A w Zakopanym śnieg ; o koniec świata
A u mnie sobie kropi.
Też coś słyszałem o tym śniegu![]()
Noo jak pisałem porzedniego posta to jeszcze tak źle nie było. Teraz to mi szatnie w szkole zaczyna zalewać. Ogólnie to wspaniała pogoda jak na maj. Wyobraźcie sobie co by to było, gdyby ta akcja działa się w styczniu/lutym :OO
Ostatnio edytowane przez Azbestowy : 18-05-2010 o 16:56
Wystawiłbym zdj z wawelu tego mostu debnickiego :d który ma 31cm wiecej niz 1970roku ale niemam narazie czasu na kompa żucićjak ie zapomne dam ;p
Tak deszcz pada już 5 dni i nadal do czwartku powinno tak by.m w Rudzie Śląskiej i większych uszkodzń nie było,lecz napotkałem na ulicach takie kałuże że samochody jechało 5km/h xD
U mnie w swietokrzyskim obok mojego miasta zalalo jakas wies obok elektrowni i na pontonach byla ewakuacja ale ja mysle ze mi nic nie grozi![]()
Moja szkoła - I LO w Gliwicach, ul. Zimnej Wody
1.
2.
![]()
Ostatnio edytowane przez Laluś : 18-05-2010 o 22:20
@Up
Oby tak moja zalalo w hoy
Nie no ladnie wyjebalo. U mnie wisla jest juz ptaktycznie rowno z walami. Na 90% zaleje moja okilice ;/
@Duff
Wolałbym, żeby nie zalało.![]()
Na chwilę obecną opady osłabły znacząco. Występują lokalnie na południu Polski. W okolicach Podkarpacia i części wschodniej Małopolski. Na górnym śląsku są małe komórki konwekcyjne. Na dolnym śląsku, nad Pastewnikiem znajduje mała strefa opadów.
Pozdrawiam.