PDA

View Full Version : [Balans] UW

sqlterpa
06-08-2013, 10:31
siems,
Wpadłem na pomysł jak tutaj ożywić balans na APO. Jak wszyscy wiemy quest na UW [czego nie da się ukryć] trochę nam zniszczył balans pvp.. A co gdyby mocarne UW ek'a, nagle zniknęło? Tzn. zostało zamienione?

Moja propozycja jest następująca:
Proponuję wycować UW- jako broń dla każdej postaci (jednakowa), już tłumaczę o co chodzi. Nasze stare UW -> zamienić w "..you see broken ulitmate weapon bleblble..." <to tylko przykład> - niezdolną do użycia broń.
Powstałby NPC który zamieniłby nasze broken UW - w nową broń, a raczej odpowiednio dla każdej profesji:

ED/MS Ultimate Wand(/ROD?)
stare UW+ http://img856.imageshack.us/img856/1690/if48.png => nowa broń http://img713.imageshack.us/img713/4056/rci.png

RP Ultimate Arrow (tutaj jedynie pojawiłby się problem wagi jaki wygląd dać temu, z racji tego, że golden bolt zarezerwowany/ crystal arrow podobnie..
mogłyby powstać dwa takie same bolty (tj. golden i ultimate, lub crystal i ultimate [arrow]) ale wiadomo to mogłoby prowadzić do wielu nieporozumień..

stare UW + http://img28.imageshack.us/img28/8553/fztj.png /ewentualny g bolt => nowa broń Ultimate Arrow

EK Ultimate Axe (/Sword/Club?) zamiana na tej samej zasadzie jak u MS/ED/RP

stare UW + http://img10.imageshack.us/img10/3792/cqzj.png => http://img832.imageshack.us/img832/6083/i8qw.png/http://img443.imageshack.us/img443/9994/2t99.png

Oczywiście broń EK'a to tym razem prawdziwa broń dla knighta, a nie wand na całą plansze.. Mam tutaj na myśli działanie max 3 kratek. Atak z magii na całe pole gry widzialnej oczywiście by został. Osobiście uważam, że gdyby zostały wprowadzone te bronie, od razu pvp poszłoby w zupelnie innym kierunku: np. gdy knight 2k lvl z broni o ataku 100, bije po 10k (przykład) to niech ms/ed 2k lvl o broni 100 ataku bije więcej, adekwatnie do swojego tytułu... niech bije 13k, a jak się nie da zrobić tego na broni o takim ataku to dajmy mu 200atk..
Bezsensu jest dla mnie to, że knight o takim samym lvl jak ms, może mu zadać cios połowy jego hp..
Myślę, że taka zmiana broni, byłaby pierwszym dobrym krokiem w zmianę balansu na APO.
Pozdrawiam,
Skulterpa

Pewniacha
06-08-2013, 10:44
A nie prościej usunąć UW i każda profesja używałaby tego co kiedyś? (c arrow, g bolt, m mace, m axe itp itd...)

Wasik che che
06-08-2013, 10:54
A nie prościej usunąć UW i każda profesja używałaby tego co kiedyś? (c arrow, g bolt, m mace, m axe itp itd...)

Nie, ponieważ ludzie w UW zatopili swoje kcc i męczyli się robiąc tyle misji:)

#T całkiem fajny pomysł, aczkolwiek bron dla ed/ms 8 sqm, rp 8sqm, ek 6 sqm?;c

sqlterpa
06-08-2013, 11:23

#T całkiem fajny pomysł, aczkolwiek bron dla ed/ms 8 sqm, rp 8sqm, ek 6 sqm?;c

Wszystko jest do dopracowania i do przemyslenia ;p. Nikt nie powiedział, że tak i tylko tam musi to wygladac. Jednakowoż UW bylo jak sprite wand, wiec lepiej by bylo azeby nowa bron dzialala tez tylko na jedna kratke

Azielu$
06-08-2013, 11:30
Takie pytanie. Zjebało Cie? Profesje magiczne mają bić z broni więcej od ek'a? Ty chyba nigdy nie miałeś lvl'a większego niż 300, a wypowiadasz się na temat pvp.

#topic
Propozycja do dupy. Na nie.

Mamed first
06-08-2013, 11:30
"Szukajcie, a znajdziecie", nie po to wprowadzali uw, żeby teraz wycofać z serwera. Wystarczy lekka modyfikacja broni, ale ekipa od wielu miesięcy nie ma na to czasu.

nie

Zarexoholik?
06-08-2013, 12:51
Usunięcie UW to dobra propozycja, tylko sorc/druid nadal powinni mieć rózgi, a ek broń na max 2 sqm. Mortiis gra knightem, to wszystko wyjaśnia! ;S

Sorc Aka Siochacz
06-08-2013, 14:22

Taka prawda
Dużo osób zrobiło quest UW i dużo wydali kasy, a Ty chcesz teraz ich kasę przeznaczoną na quest wywalić NIE.
Zrób sobie Knighta wbij 1300 porób misje na UW i zrób uw i nie narzekaj, ja podobnie zrobiłem sprzedałem sobie 1,3k prawie ed w tym czasie miałem kiedyś RP i teraz z kasy za druida kupiłem uw + klika groszy dołożyłem i nie narzekam wiem że rp obecnie lepiej stoi niż magiczne i nie lepiej niż knight ;)

Szlaga
06-08-2013, 16:14
Nawet na rl tibii magowie nie biją więcej z wandów niż ek z broni więc to jest głupi pomysł, jedyne co jest w tym ciekawe to wygląd dla każdej profy inny, ale na to już za pózno.

Domcio Old
06-08-2013, 16:25
NIc nie usuwac, nie po to robili cos zeby potem usunac, jedynie mozna troszke oslabic knighta :)

~#*Nalesniczek Zla*#~
06-08-2013, 20:58
A ja jestem za ;)
Bardzo dobry pomysł i w miarę ogarnięta propozycja. Tylko nie mozę być tak iż profesja magiczna bije więcej od knighta z broni jak to wyżej opisują. Lecz gdyby zmienić dystans Uw dla Knighta i osłabić dla Rp + usunąć UE z uw to też było by dobre. Critica też można by było zmienić. ;)

'Boonek'
06-08-2013, 21:09
Ja to generalnie tylko przeczytalem nazwe tematu i od razu zaznaczylem na tak

Na ta chwile kazda zmiana bedzie dobra, a jesli okaze sie chujowa, to bede plakac dalej XD

#t propozycja calkiem sensowna.. axe jakies dla ek czy club/sword max 2 sqm .. nie chce slyszec nawet o zadnych 3 sqm ***** XD to w chuj za duzo lol

/a moim zdaniem to mogliby tak jak mowisz, wyjebac uw, wzamain dac po 600kcc czyli aktualna cene uw i niech sie wszyscy pałuja [tak jak to zrobili ze starymi bast skirtami] / mozliwe tez byloby aby wymienic rozcurwione uw na m axe/m mace/ pharao sword/ silver wand/ golden bolt o podrasowanych statach :] mam na mysli cos aka "ju si silwer wand atk [tyle ile ma] def 100" cos takiego .. [dlatego, ze gdy zabierzemy uw magicznej profesji to wtedy mozna wardy wyrzucic w chuj bo beda bezuzyteczne dla prof magicznych]

wiem ze nie po polsku

Okey
06-08-2013, 22:21
Wszystko spoko pięknie, lecz zapomnieliście o jednej kwestii. Każdy chyba wie, ile wynoszą hity z mace/axe/sworda jeżeli ktoś ma uw (bo 100 def'a co). Wtedy ek może possać, gdyż nie będzie uderzał normalnych hitów tylko missował albo bił po 200. Jeżeli coś takiego zrobić, to trzeba też zmniejszyć defa w broniach ms/ed, easy.

Rekrut
06-08-2013, 23:39
Takie pytanie. Zjebało Cie? Profesje magiczne mają bić z broni więcej od ek'a? Ty chyba nigdy nie miałeś lvl'a większego niż 300, a wypowiadasz się na temat pvp.

#topic
Propozycja do dupy. Na nie.

x2

Nie po to męczyli się nad wymyślaniem wszystkich misji i nad wszystkimi skryptami żeby teraz nagle je usunąć lub zmieniać na inne bronie

Jestem na nie

Zarexoholik?
07-08-2013, 00:37
/a moim zdaniem to mogliby tak jak mowisz, wyjebac uw, wzamain dac po 600kcc czyli aktualna cene uw i niech sie wszyscy pałuja [tak jak to zrobili ze starymi bast skirtami] / mozliwe tez byloby aby wymienic rozcurwione uw na m axe/m mace/ pharao sword/ silver wand/ golden bolt o podrasowanych statach :] mam na mysli cos aka "ju si silwer wand atk [tyle ile ma] def 100" cos takiego .. [dlatego, ze gdy zabierzemy uw magicznej profesji to wtedy mozna wardy wyrzucic w chuj bo beda bezuzyteczne dla prof magicznych]

Kiedyś nie było UW, a ludzie expili profesjami magicznymi na wardach, dasz wiarę? W tym ja i nie było źle jak się potrafi grać.

Nie po to męczyli się nad wymyślaniem wszystkich misji i nad wszystkimi skryptami żeby teraz nagle je usunąć lub zmieniać na inne bronie

No, ale czy skrypty i misje będą usunięte? Ogarnij się. Tu chodzi o podmianę broni na inną nagrodę. Może najlepszym rozwiązaniem byłaba zamiana UW na US - Ultimate Shield. Def:100 i tylko tyle. Ludzie w jednej ręce by mieli US, a drugiej np. silver wanda, magic axe, a palkowi by się zrobiło jakiegoś podrasowanego speara lub nawet nie, bo jest r. lance i h. spear.

#niżej

Można zrobić 55/60 defa tak by była to najlepsza tarcza...

Azielu$
07-08-2013, 00:46
No, ale czy skrypty i misje będą usunięte? Ogarnij się. Tu chodzi o podmianę broni na inną nagrodę. Może najlepszym rozwiązaniem byłaba zamiana UW na US - Ultimate Shield. Def:100 i tylko tyle. Ludzie w jednej ręce by mieli US, a drugiej np. silver wanda, magic axe, a palkowi by się zrobiło jakiegoś podrasowanego speara lub nawet nie, bo jest r. lance i h. spear.

Już lepiej niech zbalansują to uw, bo gdyby ek miał zadawać obrażenia fizyczne w kogoś kto ma 100+ defa to miałby gówniane hity albo non stop miss'y. Ew. dodać jakąś zależność hitów od skilli [im większy skill tym hit częściej 'omija' defa].

'Boonek'
07-08-2013, 08:16
Kiedyś nie było UW, a ludzie expili profesjami magicznymi na wardach, dasz wiarę? W tym ja i nie było źle jak się potrafi grać.

Jedyne co potrafisz w zyciu robic, to grac wiec nie bede zadawal ci tak wielkiego ciosu piszac, ze nie umiesz :confused:

A co do wardow - jasne ze mozna na nich expic bez uw.. ale dla druida czy sorka jest to duzo wieksze wyzwanie niz dla ek czy rp proste.. a wiesz, balans to balans

Zii Baba
07-08-2013, 08:41
W takim razie co myslicie o zrobieniu tarcz takich jak na real tibii? Po prostu mozna zrobic tarcze dla sorcerow/druidow, ktora ma przykladowo 45 def+3m lvl, dla knightow 60def+2skilla shieldingu, palladyna 55/60def+2skilla dystansu...

Moim zdaniem bardzo dobre rozwiazanie, mozna zrobic 3 takie same tarcze o innych wlasciwosciach z dopiskiem dla jakiej profesji jest ta tarcza.

Co do samego wprowadzenia zmiany uw jestem na tak z tym, ze z poprawkami takimi jak: ten aks czy cos tam 2 sqm, a rp moze 4... magiczne wiadomo jak widzi to bije ;]

#Lordzik#
07-08-2013, 10:14
Coś by można zrobić, ale jak wiadomo kompromisu i tak nie będzie, każdemu coś się nie spodoba, bo jego profesja (czyt. elite knight) musi być niezniszczalny ^^.

rumun
07-08-2013, 12:30
Wystarczy u eka oslabic dmq z uw, zmniejszyc obszar bicia do 2sqm i lekko oslabic uha i balans bedzie dobry.

Zarexoholik?
07-08-2013, 14:39
Jedyne co potrafisz w zyciu robic, to grac wiec nie bede zadawal ci tak wielkiego ciosu piszac, ze nie umiesz :confused:

Jakbym nie umiał to nie łamałbym cię każdą profesją, każdym charem, zawsze. Coś dodać, czy wyjaśniłem?

btw. Kilka faktów: "To ty miałeś dziewczynę w Tibii, to ty wrzucałeś jej rozbierane fotki, to ciebie Adam przekręcił na DAO."

#topic

Jak nie zostaną wprowadzone zmiany to nadal sorc/druid będą mieli najgorzej, a knight najlepiej. Realia są takie, że przez wprowadzenie 3 sqmowej broni knight stał się paladynem. W dodatku zakłada 2x UW i o zgonie np. na wardach można zapomnieć. Bije z exori maxa minimalnie mniej od paladyna, bije na 3 sqmy, ma najwięcej hp, każdy mob w update jest pod niego, coś jeszcze? UW musi zostać zmienione/usunięte żeby gra była zbalansowana, a jego exori max osłabiony.

sqlterpa
07-08-2013, 15:04
Wystarczy u eka oslabic dmq z uw, zmniejszyc obszar bicia do 2sqm i lekko oslabic uha i balans bedzie dobry.

Taak wszystko pięknie ładnie, tylko martwi mnie fakt, że gracze domagają się balansu juz bardzo dlugo, caly czas pisza ze nadszedl czas na oslabienie knighta, ale jak widac to nie wystarcza, jakbyś nie zauważył nikt jakoś nie chce nic zrobić z tym, że knight to czołg. Może zmiana broni by pomogła? Nikt nie powiedział, że nowa broń dla sorca ma mieć 100obrony tak jak teraz ma, chodzi tylko o to, żeby w końcu ms/ed bili tyle ile powinni bić! A może wystarczy osłabić uha? Jakie to proste, tylko dlaczego NIKT NIC Z TYM NIE ZROBI?

Rekrut
09-08-2013, 09:08
Najlepiej zrobić z ek ed ms i będzie ok tak? Długo jest jak jest i nikt nie płakał. Nie potrafisz grać to sprzedaj wszystko i siema.

#Lordzik#
09-08-2013, 09:42
Zmian pewnie się nie doczekamy, ponieważ większość teraz gra knightem a gdy Mortiis osłabi mu broń większość się popłacze i przestanie grać / odejdzie. Właśnie tego boi się Mortiis. Chyba nie chodzi mu o to, żeby jeszcze ta garstka co gra, powiedziała "elton dżon" serwerowi.

Sir Rambo
09-08-2013, 11:32
Dobrze gada ten wyżej..
Takich zmian się nie doczekamy..

Duży Ludek
09-08-2013, 12:35
To co zarex wykminił z tym shieldem to nawet dobry pomysł, ale ja uważam, że uw powinno byc nagrodą w jakims konkursie dla zwycięzcy, albo eventach, np. na świeta, od mikołaja itd. Na pewno, żeby na serwie było 10 uw to płaczu by nie było, ale obecnie to zbyt wielka masówka jest, kazdy kto gra ma co najmniej 2. Właśnie apo na tym traci, że all co wprowadzaja nowego, za chwile jest zbyt liczne. Właśnie sądze, że gdyby istaniło eq na serwie w pojedyńczych ilościach (najlepsze) to serw byłby bardziej oblegany, bo każdy chciałby je mieć.
PROWOKACJA :)

Horcius
11-08-2013, 18:04
Nie przejdzie, za duże zamieszanie by się zrobiło z tymi broniami.
Za dużo roboty, a pomysł bez sensu...
Już lepiej osłabić Knight'a i będzie ok.

Jestem na NIE.

Przystojniaczek
15-08-2013, 15:10
Moim zdaniem powinno zostać jak jest wprowadzili UW niech już zostanie takie jak jest tylko moim zdaniem powinni osłabić ek i wtedy myślę byłyby wyrównane szanse.

Dobrze, że to napisałeś, bo tylko 20 osób o tym mówiło, co nie zmienia faktu, że twoje zdanie nie ma znaczenia, bo jesteś sam wiesz kim... No sobą i to wystarcza :o

@topic

uw zjebane jest dlatego, że ek bije z niego tyle samo lub minimalnie mniej od innych profesji i bije na 3 kratki

Dla ciebie panem cenzura :)

Shabus.
15-08-2013, 22:46
Moim zdaniem powinno zostać jak jest wprowadzili UW niech już zostanie takie jak jest tylko moim zdaniem powinni osłabić ek i wtedy myślę byłyby wyrównane szanse.

Dobrze, że to napisałeś, bo tylko 20 osób o tym mówiło, co nie zmienia faktu, że twoje zdanie nie ma znaczenia, bo jesteś sam wiesz kim... No sobą i to wystarcza :o

@topic

uw zjebane jest dlatego, że ek bije z niego tyle samo lub minimalnie mniej od innych profesji i bije na 3 kratki

BAŁT
16-08-2013, 11:58
@topic

Ek bije tyle samo albo mniej z uw niż inne profy ? Aha

Chyba grasz na jakimś innym apo bo ek bije najwięcej ;)

sPoxter
16-08-2013, 12:54
I tak nie zmienią tego bo wyjebane mają po całości na jakieś zmiany co tu dużo mówić.
Jeszcze trochę a nie będzie profek magicznych wcale, tylko same zjebane ek.
dziekuje dobranoc