PDA

View Full Version : tibia na win7

bodziobodzio
05-09-2015, 19:20
Witam. mam problem dotyczacy plynnosci otsa na windowsie 7, na xp chodzi ladnie a na moim lapku z win7 klatkuje, da sie grac ale troche to uciazliwe przy expieniu. kombinowalem z rozdzielczoscia i nic nie pomaga, dawalem pelny ekran - tez to samo (mimo ze lapek jest mocniejszy od tego kompa na ktorym jest xp). czy to wina windowsa czy wystarczy cos zmienic w opcjach? Dziekuje za podpowiedzi

Sokol from West
05-09-2015, 19:47
Posiadasz kartę nVidia? Ostatnio miałem ten sam problem, wystarczyło zmienić jedną opcje, konkretnie wchodzisz w Panel nVidia -> Zarządzanie ustawieniami 3D -> Ustawienia Programu -> w punkcie 1 wybierasz tibie(jeśli jej nie ma, to podajesz scieżke, czyli dodajesz) i w drugim punkcie ustawiasz "Procesor NVIDIA o dużej wydajności".

U mnie pomogło i wszystko chodzi płynnie.

bodziobodzio
06-09-2015, 16:39
posiadam nvidia (albo i nie) bo jak w panelu sterowania wybieram to, to wyskakuje komunikat, ze system nie wykrywa karty ;/ i juz nie wiem o co biega. sprawdzilem czy sa dostepne aktualizacje sterownikow, i nie ma. wersje sterownikow mam podana jako 296.96 (jesli to ma znaczenie)

Sokol from West
06-09-2015, 17:25
Podaj chociaż jaką konkretnie masz karte graficzną ;) znacznie to ułatwi rozwiązanie problemu.

bodziobodzio
06-09-2015, 17:38
Intel HD Graphics 4000, rdzeń: 650 MHz, pamięć: 800 MHz
wyczytalem, ze w moim lapku (lenovo b590) (i wogole w laptopach) jest raczej niemozliwa wymiana podzespolow, wiec chyba jestem skazany na klatkowanie :) bo raczej innego rozwiazania niz to, ktore podales pewnie nie ma

Sokol from West
06-09-2015, 18:36
Wybacz, ale nie wiem co Ci doradzić. Posiadasz zintegrowaną kartę graficzną, u mnie dla przykładu właśnie dopóki nie zmieniłem, żeby Tibia działała na karcie Nvidia, to działała na zintegrowanej. Przez to też miałem max 10 fps'ów.

@down
Laptop ;)

bodziobodzio
06-09-2015, 20:29
rozumiem, a zmieniales na lapku czy na stacjonarnym?