PDA

View Full Version : Zmiany na serwerze, forum oraz rekrutacja tutorów i wymienników

Squid
27-09-2017, 00:05
W dniu dzisiejszym na serwerze głównym wejdą w życie następujące zmiany:
- przebudowany system tasków u NPC Popi - zostały dodane nowe przedziały poziomowe, zmienione zostały dotychczasowe taski,
- dodana została komenda !task - pokazuje ona aktywną misję u Popiego,
- zmieniona zasada działania czaru 'exevo gladius' - od tej pory nie jest to czar kierunkowy,
- rozbudowane płatne respawny Bally oraz Monster Skeletonów na Ankaros, w związku z tym zostały również zwiększone opłaty wejściowe (Monster Skeleton - 2sc, Bally - 10sc),
- dobudowane respy Converterów, Omnib, Perfectorów oraz Glaciusów, w związku z tym zostały również zwiększone opłaty wejściowe (1sc,2sc,3sc,4sc),
- nowy resp z nowymi potworami dla graczy wysokopoziomowych - gdzie? Szukajcie a znajdziecie ;),
- poprawiony błąd z wyświetlaniem otrzymania rangi pułkownika podczas użycia odznaki do Shield of Empire,
- rozwiązany problem ze sprzedażą annihilator tokenów - od teraz po użyciu tokenu pojawi się napis z ilością użyć widoczny również podczas handlu,
- dodana dodatkowa informacja przy arenie na Voolcano Island,
- runy paraliżujące dostępne są teraz od 40 poziomu magicznego,
- zmienione częstotliwości wypadania złotego i brązowego motyla z Tiny,
- poprawione odbieranie loota z Mysterious Shamana,
- wprowadzone zmiany w eventach PvP - dodano nowe przedziały poziomów, zmieniono najwyższe poziomy w przedziałach:

Poziomy 2751-3500:
środa 22:30
piątek 13:30

Poziomy 3226-5500:
czwartek 15:00
sobota 21:00

Poziomy 3501-5500:
środa 20:15
niedziela 14:00

Poziomy 1-5500:
sobota 22:30

W związku ze zmianami w harmonogramie eventów możliwe jest, że po restarcie skrypt powtórzy lub pominie niektóre dzisiejsze eventy PvP.

W dniu dzisiejszym zaszły również zmiany na forum: Demon oraz Splaxor opuścili nasze szeregi, dziękujemy za poświęcony czas i życzymy powodzenia i sukcesów na dalszej drodze.

Mamy również pozytywną wiadomość dla osób które pragną zasilić nasze szeregi! W dniu dzisiejszym otwieramy rekrutację na tutorów.
Minimalne wymagania:
- Znajomość regulaminu, mapy APO, questów, czarów oraz potworów na poziomie bardzo dobrym,
- Nienaganna ortografia,
- Kultura osobista na poziomie ponadprzeciętnym,
- Umiejętność dotrzymania tajemnic,
- Poświęcenie minimum 10h tygodniowo.

Zgłoszenia należy przesyłać w postaci prywatnej wiadomości do mnie do dnia 2 października 2017r. W treści zgłoszenia należy podać informacje:
- Imię i nazwisko,
- Wiek,
- Historia gry na APO (od kiedy grasz, postacie i poziomy jakimi grałeś itp),
- Ile czasu jesteś w stanie poświęcić na tutorowanie,
- Doświadczenia na stanowiskach tutora/GMa itp (gdzie, kiedy...),
- Opowiedz coś o sobie oraz dlaczego mielibyśmy wybrać Ciebie.
Mile widziane również dane kontaktowe w postaci numeru GG.

Spośród zgłoszeń wybierzemy kilka najbardziej interesujących. O decyzji w sprawie zgłoszenia oraz o dalszym toku rekrutacji zostaniecie powiadomieni poprzez wiadomość prywatną do dnia 10 października 2017r.

Oprócz tego rozpoczyna się także rekrutacja na wymienników, więcej informacji pod tym (http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=135223) linkiem.

Na mapie można dostrzec zmiany przygotowane pod aktualizację z questem na Ankaros, a to oznaczać może tylko jedno! Kolejne zmiany już niebawem!

Pozdrawiamy,
Ekipa APO.

Sasha Banned
27-09-2017, 00:18
Zapowiada się bardzo ciekawie. Cieszy fakt, iż wprowadziliście większość ciekawych propozycji, które pisali gracze.
Również cieszy fakt, że poprawiliście niektóre rzeczy, no i oczywiście PvP eventy - jedną z niewielu rozrywek, które widać na APO.

- przebudowany system tasków u NPC Popi - zostały dodane nowe przedziały poziomowe, zmienione zostały dotychczasowe taski,
- zmieniona zasada działania czaru 'exevo gladius' - od tej pory nie jest to czar kierunkowy,
- nowy resp z nowymi potworami dla graczy wysokopoziomowych - gdzie? Szukajcie a znajdziecie ;),
- zmienione częstotliwości wypadania złotego i brązowego motyla z Tiny.

Te informacje najbardziej mnie interesują. Ciekawe jak to będzie w praktyce wyglądało. :D

Co do rekrutacji na Tutora to chyba już można się domyślić kto go dostanie. ;)

O evencie nie zapomnieliście, który zapowiadaliście kilka tygodni temu? :D
Czekam na update, zmiany jak najbardziej na plus. <ok>

P.S. Splaxor, szkoda że odchodzisz. Dzięki za te wszystkie warny i bany na forum. ;)

Minek Drewno 1910
27-09-2017, 07:03
Świetny news!! Czekałem na ten update! Dziękujemy! :) :cool:

Kamilosek55
27-09-2017, 07:25
Super że taskii poprawione na Main Teraz czekam na poprawę taskow rook :)
Ogólnie pozytywne zmiany

Tiki Tenii
27-09-2017, 07:27
Wkońcu coś na 5 z +... Prawie wszystko jest dobrze.... Ale ale coś jest nie tak....
Nw czy mam zwidy ale mniejszość była za zmianą dotyczącej tinów:confused:

Week
27-09-2017, 07:58
Wkońcu coś na 5 z +... Prawie wszystko jest dobrze.... Ale ale coś jest nie tak....
Nw czy mam zwidy ale mniejszość była za zmianą dotyczącej tinów:confused:

Bo większość przyzwyczaiła się do tego, że to drugi mazurski, a nie taki był zamiar raczej :)

_topic

Skoro taski zostały przerobione na Main, to teraz kolej na Rookgard :)
Szkoda też, że nie opisałeś jak zostały przerobione, bo nie mam jak wejść na serwer, a chętnie bym się dowiedział z newsa nieco więcej :)
Czekam również na nowe osoby z rangami, ciekawe kto to będzie:cool:

Daburian
27-09-2017, 07:58
Niezmiernie cieszy mnie ta zmiana. Dobrze wiedzieć, że coś się dzieje. Z niecierpliwością czekam na dalsze updaty. Duzy plus za rozbudowę popiego.
Na pewno wezmę udział w rekrutacji tutorów.

@up2 Nie zawsze musi być tak jak chce tego większość.

Sunarrem
27-09-2017, 08:14
Nowym tutorem Scuv.(potwierdzone info)
-nowe tereny dla wiekszych lvl, jak najbardziejna tak. (Czekam na poradnik)
Nadal czekamy na prawdziwy update

- mniejszosc glosow na tiny, a wy i tak robicie po swojemu.
To na co te cale sondy??

@down
Gdyz na tinach i sie zarabia dobrze + lvl wbija. Nawet bez tego taska ktory daje expa + kase. Proste ;)

Master.Lucas
27-09-2017, 08:21
Wszystko pięknie ładnie tylko jedna rzecz jest nie halo w sprawie tasków między innymi

08:19 Popi: Mam dla ciebie zadania! Takie: 1000 Wise Manow!! 700 Ebola Batow!! 2500 OTS Queen!! 1200 Fire Woman!! 700 Pathfinderow!! 500 Glaciusow!! 1000 Wardow!! Wszystkie za 7punktow!! Ktore chcesz?!
Czemu nie ma już tinów :confused:

Sillasek
27-09-2017, 08:47
Fajnie, fajnie coś się dzieje. Musze zbadać taski na 2.1k bo pathy, nile i wardy juz robilem i nudy xD

Kaznodzieja
27-09-2017, 08:52
No tym razem sporo pozmienialiście, bravo :):D

Samuraj
27-09-2017, 10:35
Bardzo mnie cieszy fakt ze w końcu coś sie ruszało nowe task bardzo dobry pomysł i to że są dostosowane do każdego poziomu gracza teraz skoro są taski i Nowy resp dla h lvl,i będą mniejsze tłumy na crackach oraz cieszy mnie fakt ze do taskow dodano returnedy :D

gwnstopro
27-09-2017, 11:56
Wiadomo, że Gwn zostanie tutorem. Niesamowity update, znowu bende grał całymi dniami.

Showtek
27-09-2017, 14:46
Taski na 2k lvlu:
14:40 Popi: Mam dla ciebie zadania! Takie: 700 Asian Hornetow!! 900 Ebola Batow!! 1500 Wardow!! 900 Pathfinderow!! 750 Glaciusow!! 750 Double!! 1000 Nilow!!Wszystkie za 8 punktow!! Ktore chcesz?
taski na 800+ lvl:
14:43 Popi: Mam dla ciebie zadania! Takie: 450 Undead Mastahow!! 600 Flubberow!! 550 Converterow!! 650 Thingow!! 400 Omnib!! 800 OTS Kingow!! 550 MisticScarabow!! Wszystkie za 5 punktow!! Ktore chcesz?!

W miare update udany, tylko w taskach od 700lvla mogłyby być zamiast kingów bally.

Nektar
27-09-2017, 14:52
Bardzo dobrze squid. Szkoda tylko, że musisz robić to sam.

Kiroshi
27-09-2017, 14:58
No Squid starasz się hehe :D Zmiany oczywiście na +++. Już widzę ten płacz dotyczący tinów xDDDDD
Niech moc będzie z wami !ooo !ooo !ooo

Sokol from West
27-09-2017, 15:38
W miare update udany, tylko w taskach od 700lvla mogłyby być zamiast kingów bally.

Nie od dziś wiadomo, że na bally do 1000 leci najszybciej, a jeszcze tego brakuje, żeby taska dodali. Jesteś naprawdę zabawny w tym momencie :) Tutaj prawidłowo, że nie dodali bally.

Szanuje Squid, że coś się starasz robić - oby te Twoje zmiany doprowadziły serwer wyżej niż jest obecnie (:

Wielki plus za tyle zmian, szkoda tylko, że tak późno...;)

Hokage
27-09-2017, 15:48
teraz osłabiliście (usunęliście) goldy jak sasza wbił 5k? i jak inni zarobili na tym xxx uc? a co z tymi którzy wbili 1k i czekali na zarobek z tinów? po co dodawaliście w ogołe te gold motyle? beka z was XDDDDDD

parale od 40 m lvla? XDDDDDDDD 20 ms/ed będzie dalej mógł paralować i przeszkadzać w pvp

Zarexoholik?
27-09-2017, 15:57

I co to zmieni? Powinny być od poziomu doświadczenia, żeby to miało jakiś sens, bo wbicie 40 mlvla na ms/ed to kwestia kilku minut.

Fajne zmiany szkoda, że tyle lat za późno. A i bym zapomniał! Jeśli ktoś osiągnął 100 punktów z tasków to co ma za wykonanie dane taska? Nadal grosze, tak? Nie lepiej wprowadzić za wykonanie taska możliwość bicia specjalnego bossa (system jak z rl tibii) i możliwość zlootowania jakichś ciekawych przedmiotów? Przecież oddawanie tasków za kilka % expa i grosze to jest monotonia... W ogóle jaki sens ma tworzenie respów z jednym mobem? Nie lepiej urozmaicić grę i zamiast typowych "exp roomów" wprowadzić respy na których występują różne moby?

djakon
27-09-2017, 16:07

Mam nadzieje, ze to wstep do bossow za pkty u popiego i huntera, a taski nie sa przesadzone tak jak propozycje z nimi zwiazane, ale raczej moje obawy sa uzasadnione i tak tez bedzie.

Oczywiscie pomoze to nowym, a czy stary licznik nad default zostal wylaczony? Jezeli nie to mozecie go usunac, bo po co obciazac silnik i nasze klienty skoro jest taka komenda.

Pomimo dosc mocnych argumentow w propozycji i tak postanowiliscie pojsc na latwizne.

- rozbudowane płatne respawny Bally oraz Monster Skeletonów na Ankaros, w związku z tym zostały również zwiększone opłaty wejściowe (Monster Skeleton - 2sc, Bally - 10sc),

Niesamowite i godne podziwu, ze w ogole pamietaliscie o tych respach. Nie bylo by lepiej zrobic mieszany resp bally oraz monster skeletonow i drugi platny spawn z czyms nowym?

- dobudowane respy Converterów, Omnib, Perfectorów oraz Glaciusów, w związku z tym zostały również zwiększone opłaty wejściowe (1sc,2sc,3sc,4sc),

Chociaz cos z czego byc moze skorzystam, ale te oplaty sa za male i mam tu rowniez na uwadze nowych graczy, bez obaw. ;)

Ja nawet ich nie widzialem, a juz wiem, ze loot jest przesadzony tak jak zawsze po wprowadzeniu nowych potworow. :rolleyes:

- poprawiony błąd z wyświetlaniem otrzymania rangi pułkownika podczas użycia odznaki do Shield of Empire,

Bardzo sie ciesze. Jak wykonam empirke po raz kolejny wspomne chwile zglaszania bledu z lezka w oku. ;)

- rozwiązany problem ze sprzedażą annihilator tokenów - od teraz po użyciu tokenu pojawi się napis z ilością użyć widoczny również podczas handlu,

Po jakichs dwoch/trzech latach moja propozycja weszla w zycie, oniesmielasz mnie. :o

- dodana dodatkowa informacja przy arenie na Voolcano Island,

Moze tak napis z kwiatow? Cos w stylu napisu APO w cod? Jak ktos ma chuja we lbie to nawet tysiac informacji nie pomoze - hehe znak, ktory stoi przed arena nie pomogl, wiec nic tego nie zrobi. :D:D

I jaki problem to mialo rozwiazac, bo nie czaje ni chuja... Przeciez wbicie 40 mlvla ms/ed to z 15 minut, a wiec tylko udupiliscie noob rpki, a co z magicznymi? Taki przywilej czy jakis zarcik? :confused:

- zmienione częstotliwości wypadania złotego i brązowego motyla z Tiny,

Zapomniales dopisac, ze pomimo sprzeciwu graczy - slowny jestes i widac jak szanujesz nasze zdanie. Nie mam urazy, ale skoro sam zalozyles temat powinienes wziac pod uwage opinie, a nie swoje plany odnosnie zlotych motyli.

- poprawione odbieranie loota z Mysterious Shamana,

!ooo

Bo większość przyzwyczaiła się do tego, że to drugi mazurski, a nie taki był zamiar raczej :)

Wszystko pięknie ładnie tylko jedna rzecz jest nie halo w sprawie tasków między innymi

08:19 Popi: Mam dla ciebie zadania! Takie: 1000 Wise Manow!! 700 Ebola Batow!! 2500 OTS Queen!! 1200 Fire Woman!! 700 Pathfinderow!! 500 Glaciusow!! 1000 Wardow!! Wszystkie za 7punktow!! Ktore chcesz?!
Czemu nie ma już tinów :confused:

Taski na 2k lvlu:
14:40 Popi: Mam dla ciebie zadania! Takie: 700 Asian Hornetow!! 900 Ebola Batow!! 1500 Wardow!! 900 Pathfinderow!! 750 Glaciusow!! 750 Double!! 1000 Nilow!!Wszystkie za 8 punktow!! Ktore chcesz?
taski na 800+ lvl:
14:43 Popi: Mam dla ciebie zadania! Takie: 450 Undead Mastahow!! 600 Flubberow!! 550 Converterow!! 650 Thingow!! 400 Omnib!! 800 OTS Kingow!! 550 MisticScarabow!! Wszystkie za 5 punktow!! Ktore chcesz?!

Te zabawne taski na ebole, asian hornety i ots kingi powyzej 701... Jestescie komiczni, a wiekszosc zmian na slepo, ale przyzwyczailem sie, dlatego nadal czekam na rozwiniecie najazdu na ank, do ktorego wykonania potrzebny bedzie przedmiot z Ahmeda, ktorego mozemy zabijac po wykonaniu 100 misji - zgadlem, prawda?

Tak swoja droga bardzo mi sie nie podoba, ze ulatwiacie wykonanie misji Ahmeda oraz kostiumow, bo teraz ze wszystkiego na ank takie przedmioty sie zdobywa i gdzie tu rekompensata dla graczy, ktorzy wykonali xx/xxx misji bez takich ulatwien? :D:D:D

Do tego rekrutacja na tutora :D
kisne

NoTricks
27-09-2017, 17:57
Reasumując - brak jakiejkolwiek wizji na dalszą przyszłość tegoż serwera. Jak się temu przyglądam to największym problemem w tej Administracji jest brak stałego członka, reprezentującego graczy i głos (potrzeby) serwera. Pomijając fakt dalece spóźnionych oraz często nieprzemyślanych (oderwanych od rzeczywistości) zmian to cud, że jeszcze coś się dzieje i nadal liczba graczy oscyluje w okolicy 35.
Nie ma co się więcej rozpisywać, czy komentować szerzej, bo nawet nie ma z kim prowadzić racjonalnej rozmowy. Czekam jedynie na dzień ostateczny tegoż tibijskiego świata.

Pozdrawiam

C9 Fanboy
27-09-2017, 19:55
super aktualizacja tylko szkoda, że wprowadzona po śmierci serwera pozdrawiam

Czarnoksieznik
27-09-2017, 22:28
Świetna aktualizacja z uśmiechem na twarzy czytałem takie pozytywne zmiany!

Natsu
27-09-2017, 23:08
brawo a juz mialem mysli zeby sprzedac to wszystko na tym serverze moze jednak cos popatrze co zrobiliscie :D
propsuje ze cos robicie

Belmondo
28-09-2017, 11:20
Santano jaki byl taki byl ale podpowiedz przy update dal
a ty squid nic zero podpowiedzi, szukajcie sami..
znajac zycie i twoja wyobraznie ukryles ten resp tak daleko

Sasha Banned
28-09-2017, 11:31
Santano jaki byl taki byl ale podpowiedz przy update dal
a ty squid nic zero podpowiedzi, szukajcie sami..
znajac zycie i twoja wyobraznie ukryles ten resp tak daleko

Łap podpowiedź:

Demony i duchy powstałe z czystego ognia bez dymu pilnują pewnego ukrytego wejścia.. Tak, to pustynne piaski.
Tam są kości, jest ich wiele! Śmierć czeka na każdym kroku!
Zapłata za wstęp? Niemożliwe!
Nowe potwory? Kolejne drzwi, teleporty? Zejście.
To są Władcy Egiptu. Skąd tyle lawy?
Jak być Wampirem? O co tu chodzi?

https://i.imgur.com/Msmv60k.png

Malff
28-09-2017, 14:09
Ciekawe jak wyglądają nagrody z innych tasków. Na 3450 lvlu do wyboru mam: 1300 Returnedów, 2000 Wardów, 150 Colonel of Empire, 800 Crackow i chyba 300 Apocalypto. Osobiście zostałem niemile zaskoczony do tej pory za zabicie 800 Cracków jako nagrodę dostawało się 53 sc oraz 533 mln expa. Po tej zmianie dostaje się 1 uc i 266 mln expa.

Bardzo przydatna komenda, szkoda że wprowadzona 6 lat po pojawieniu się owego NPC. Ale lepiej późno niż wcale ;)

Długo wyczekiwana zmiana w końcu wchodzi w życie, +.

Raczej nie skorzystam.

Bardzo duży plus za rozbudowanie tych respów. Jeszcze łatwiej można wylocić 19-stke :D

Spoko, ale z tego co słyszałem i tak Cracki pozostają niezastąpione

Ogólnie zmiany na bardzo duży plus, oby tak dalej :)
Czekamy na kolejne zmiany.

Skuunik
28-09-2017, 16:46
Oooo wlasnie to jest tooo ! czekalem na taki uptade oczywiscie 24/7 bede gral na tak wspanialym servie po co robicie ankiety skoro macie to w dupie i nie bierzecie zdania graczy pod uwage. ( tylko co chodzi o tiny ) zmiejszacie ilosc goldow bo low lvl zarabia ?? To z ahmeda jeszcze niech full eq leci na raz bedzie srpawiedliwie nie :)?

Belmondo
28-09-2017, 22:45
Powiem jeszcze coś
kiedyś quest nie opierał sie na tym zeby zrobic jeden quest trzeba inny zrobic

tak jak tu, cos z ahmeda potrzebne zeby wykonac inny nowy quest !ooo

1st R. Boonek
28-09-2017, 22:57
No no powiem calkiem spoko, nawet jedna z moich propozycji weszla w zycie ^^ (kolejna lól)

hakkakrul
29-09-2017, 09:39
Dobry update, oby więcej. A z strony graczy nic tylko narzekanie :D

Voocer
29-09-2017, 23:55
Taski do dupy za 1600 crackow 66sc nagordy?
za 1200 nili 1uc sie dostaje wiec pozdro up do kitu

Hide
30-09-2017, 00:34
#up
Zmiana systemu tasków daje możliwości expienia nie tylko na crackach i można powiedzieć, że wyrównuje (podciąga) Exp zdobywany na inny respach (idziesz gdzieś, gdzie masz gorszy Exp/h i task wyrównuje). I nie porównuj tego co zarobisz na crackach, a tego co na nilach. Bardzo mi się podoba.

#t
Cały czas jestem tego samego zdania co wcześniej, aktualizacja na "duży +" z wyjątkiem modernizacji Goldow, zwyczajnie niesprawiedliwe dla części graczy. (tak płaczę również za siebie bo mnie miło udupiłeś z 66).

Tak z ciekawości sprawdziłem tych grających i głosujących za tą zmianą graczy.. Adam C., Daburian, Kaznodzieja, Minek D. iii... Nie licząc całej ekipy APO nie ma grających osób co głosowały za, oni w 4 są większością:) !ooo

Sunarrem
03-10-2017, 18:22
Wszystko,fajnie i pieknie
Lecz moje pyt brzmi nastepujaco:
Oprocz Demented dwarf wystepuja tam tez jakies inne moby dla poziomow wysokopoziomowych

@Sasha Banned
Zgodze sie. Fajnie by bylo, gdyz na rookgard juz od dawna takie cos istnieje.

Sasha Banned
03-10-2017, 18:26
Wszystko,fajnie i pieknie
Lecz moje pyt brzmi nastepujaco:
Oprocz Demented dwarf wysyepuja tam tez jakies inne moby dla poziomow wysokopoziomowycj

Nie występują. Może w najbliższym czasie dorobi ktoś kolejne respy i bramki na dany kostium. :D

#temat

Zmiany jak najbardziej na plus. :cool:

Drexu
03-10-2017, 22:59
bardzo ciekawy update, wrocilbym do gry po paru latach ale tylko wtedy gdy week zostanie tutorem okim?