View Full Version : Sk?adamy komputer
Witam.
Otóż mamy do wydania około ~2,5 tyś. złotych.
Komputer ma utrzymać nowsze gry (np Crysis).
W sklepie 'złożyliśmy' coś takiego:
PROCESOR: Intel Core 2 Q9300 Quad Core, 2.5GHz, 6mb cache.
PŁYTA GŁÓWNA: ASUS P5E-VM SE, G35/ICH9, DualDDR2-800, SATA2
DYSK TWARDY: Seagate Barracuda 7200.11; 320GB 16MB cache
RAM: Corsair XMS2 2x2048MB 800MGZ DDR2 non-ECC
KARTA GRAFICZNA: GeForce 9800GT, 512MB GDDR3 (256bit) HDTV&2xDualIDVI PCI-E
Cena to około ~2k zł ( nie licząc klawiatur, obudowy, zasilacza i innych dupereli )
PS: Nie cieszcie się, że będę mieć nowy komputer. Jestem w Zakopanem i syn właścicieli, u których wynajmuję pokój ma problem ; PP
PPS: Zastanawiałem się też nad działem 'Pytania', ale mój wybór padł na OWiON : ]
Co zmienić ?
Pozdrawiam.
@Edit
Na śmierć zapomniałem. Już dodane.
@Edit2
Też tak myślałem nad tym RAMem. Trochę za dużo, a On Visty mieć nie zamierza("Ale syf")
Elvan te pierdółki to kupimy. Zwłaszcza zasilacz : ]
A właśnie. Jakie zasilacze polecacie ? ; >
PS: Alucard ty pewnie w Poroninie mieszkałeś xDDD
Procesor jest dobry... Jak chce żeby jakieś gierki chodziły efektywnie to niech wymieni RAM (niestety nie podałeś) i kartę graficzną.
@Angel
Ja mu mówie to co jest raczej to gierek potzrebne xd.
Alucardd
01-09-2008, 19:25
No podaj RAM :P
Ogólnie mi by siadł taki komputer.
Gry typu "Crysis" też raczej będą działać.
Ps. Ja dopiero wróciłem z Zakopanego xD
Tzn. z miejscowości niedaleko Zakopanego =P
#Edit
W "Małe Ciche" :P
Elvanish
01-09-2008, 19:52
Ja bym proponował jednak zainteresować się obudową, zasilaczem i tymi innymi "pierdołami", bo to może być energiożerny sprzęt i zasilacz może trochę kosztować. Dobra obudowa też tania nie jest. Tak samo jak dobry wiatraczek do procesora.
@Edit
I jeszcze jedno. Jeśli chce mieć 4 gb RAM'u wykorzystane w pełni, musi mieć Vistę. XP obsługuje "tylko" 3 albo 3,5 gb (nie pamiętam ... Może to było 2,5 ? xD)
@Down
DDR3 to porażka. Wzrost wydajności w stosunku do DDR2 jest niewielki a kosztuje dużo więcej.
Szczerze powiem że na twoim miejscu bym troche pozbierał i kupił lepszy procesor co dałby rade pociągnąć 2048MB DDR-3 2x GeForce GTX 280 z 1024MB DDR-3. Ale to już większy wydatek. Jeśli chodzi o 2.5 tyś. to ta propozycja którą napisałeś jest dobra.
Ja bym radził wymienic plyte glowna asus'a na gigabyte, poniewaz mam laptop z asus'a i juz dwa razy byl w serwisie. Rowniez w starym komputerze stacjonarnym mialem plyte glowna z asus'a i mialem z nia problemy.
Pozdrawiam!
Angel Death
01-09-2008, 20:11
Listek jesteś debil i jak się nie znasz to nie wciskaj mu śmieci, kk? Teraz zieloni do grobu, czerwoni do.. nie wiem, ale radeony teraz są na topie ;d.A i jeszcze to DDR3 o którym Elvan wspomniał, haha to już parodia. xd
Elvan Ty też źle piszesz, ale już Ci napisałem na GG.
Alucardd o tobie to już żal pisać, bo widać że nie masz o tym zielonego pojęcia, więc spierdalaj,kk?
Ty tam pod Craynonem też. xd
A jeśli chodzi o zestaw, polecam zestaw jednego z speców, któremu można ufać.;d
MOBO: Asus P5Q PRO
CPU: Intel CORE 2 DUO E8400 3.0 GHz BOX
RAM: DDR2 OCZ 4GB PC1000 2x2GB Platinum CL5
GPU: PowerColor Radeon HD4850 432zł x2 (CrossFire)
HDD: Samsung HD322HJ
PSU: OCZ StealthXStream 600W SLI
DVD: Pioneer DVR-215BK
Wyjaśniam dla debili, idiotów i innych pierdół.
MOBO - płyta główna.
Reszty się chyba domyślicie bo pewnie macie super zajebiste procesory intela i karty graficzne dżiforca i rejdeona.
Acha, Vista to nie jest syf.
Btw. jeśli tak dobrze znasz Kodexa i Byouta to trza było ich się spytać, bo oni wiedzą ocb :O.
@Brain
Ale nie rozumiem, ramy Corsaira są bd.A 4GB jest jak najbardziej OK, bo 2GB to jest trochę za mało na Viste a mogę się założyć (nawet mimo tego co napisał Crayon że jego kumpel twierdzi że Vista to syf)że przerzuci się na Viste bo przy takim kombajnie, Vista będzie chodziła..hmm.. wspaniałe! Zresztą karta graficzna też jest jak najbardziej KK, ale nie na tą kasę.
Ps. Później (jak mnie ew. nie zbanują) podeślę tutaj testy Radka HD 4850 w Crossfire.
Ko0oDeeXiiiK
02-09-2008, 07:29
#Topic
Idiota, pewnie dorwał ulotkę z MM przepisał i cwany. Jak byś się znał choć trochę wiedział byś że Q9300, kup sobie szybsze dwa rdzenie np. jak angel podał, są tańsze i starczy jeszcze na obroże i pejcz dla tettiego.
Witam.
Jestem kolegą Łukasza (wynajmuje u mnie) mmieszkam w zakopanem i dz za propozycje i odpowiedzi :p
Raczej bym sie kierował parametrami Angela Death'a. Powiedz mi tylko czy mnie nie robisz w konia z tymi parametrami xD. Czy to w ogóle bd działać??? ;p
POZDROWIENIA z nad gór ;p
Angel Death
03-09-2008, 18:06
Nie, czemu miałbym Cię kłamać?
A jeśli mi nie wierzysz, proszę testy:
Pierw 3DMARK 06:
http://images.hardwarecanucks.com/image/skymtl/GPU/CROSSFIRE/CROSSFIRE-32.JPG
A teraz kilka ważniejszych gier:
Crysis
http://images.hardwarecanucks.com/image/skymtl/GPU/CROSSFIRE/CROSSFIRE-65.JPG
DMC 4
http://images.hardwarecanucks.com/image/skymtl/GPU/CROSSFIRE/CROSSFIRE-34.JPG
COD 4
http://images.hardwarecanucks.com/image/skymtl/GPU/CROSSFIRE/CROSSFIRE-43.JPG
A tutaj link do testu:
http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/9159-ati-hd4870-hd4850-crossfire-performance-review.html
Jak widać, HD 4850, jest o wiele mocniejszy od proponowanego na początku GF 9800.
Mogę Ci już chyba życzyć tylko miłych zakupów?:)
ps. Platforma testowa w tym teście była trochę mocniejsza niż proponowana prze zemnie, ale to raczej propozycja nie na twój portfel
pomuszcie mi plis!!!
Angel Death pomuz mi napisz całą liste!!!
Angel Death
06-09-2008, 21:10
Yyy.. o jaką Ci listę chodzi? Listę komponentów? Przecież napisałem Ci to wyżej:
Wiceps-Biceps
06-09-2008, 21:36
# Shuttle XPC Barebone SX48P2 Deluxe
Szkielet komputera firmy Shuttle. Bardzo zwarta budowa, aluminiowa obudowa, zawansowany system chłodzenia oparty o technologie heat-pipe - komputer będzie optymalnie pracował i naprawdę zdobił miejsce, w którym stanie!
# PROCESOR CORE 2 QUAD Q9300 2,5GHz
Czterordzeniowy procesor Intel wykonany w najnowszej 45nm technologii - wydajny, szybki o niskim zapotrzebowaniu na energie.
# RAM 2 x DDR3 2048MB PC1333 = 4GB
Szybka pamięć operacyjna o dużej pojemności doskonale współpracuje z systemem operacyjny Vista i pamięciożernymi aplikacjami.
# INTEL TURBO MEMORY
system wykorzystujący pamięć flash w roli cache do operacji dyskowych. Nieulotny charakter pamięci flash sprawia, że nie ma konieczności przenoszenia jej zawartości na dysk, a to z kolei, w połączeniu z funkcjami Microsoft ReadyBoost i ReadyDrive, zaimplementowanymi w Windows Vista, może przynieść znaczne przyspieszenie uruchamiania systemu i często używanych aplikacji.
# HDD 2 x 1TB 7200 SATAII 32MB
Dwa dyski twarde mogące pracować w trybie RAID 0, 1, 5, 10 oraz JBOD. Duża pojemność i szybkość dysków gwarantują wygodną prace nawet z bardzo dużymi plikami.
# GeForce 8800GT 1024MB DDR3/256bit TV/DVI PCI-E (1,0ns) (600/1800) (chłodzenie pasywne)
Wydajna karta grafiki pozwalająca na prace z dwoma monitorami zewnętrznymi oraz wspomagająca multimedialne rozwiązania telewizji wysokiej rozdzielczości. Najważniejsza cecha to chłodzenie pasywne dające komfort pracy przy dużej wydajności.
# DVD-REC BLU-RAY SATA
Pozwala zapisać do 25GB danych na płytach BD-R / BD-RE, odtwarza płyty z materiałami wysokiej rozdzielczości i jest zgodna z wszystkimi popularnymi nośnikami optycznymi. Można nagrać również zwykłą płytę CD czy DVD.
# KLAWIATURA LOGITECH Cordless Desktop MX5000 LASER
Bezprzewodowa klawiatura i mysz komputerowa, o ergonomicznej budowie komunikująca się z PC za pomocą bluetooth.
# CZYTNIK KART FLASH WEWNĘTRZNY 3,5" 24w1
Czytnik obsługujący wszystkie popularne standardy kart pamięci: CompactFlash, CompactFlash II, Memory Stick, Memory Stick Duo , Memory Stick Pro, Memory Stick Pro Duo, Micro SecureDigital, mini SecureDigital, MultiMediaCard, MultiMediaCard Plus, RS MultiMedia Card, SecureDigital, xD-Picture Card.
# GŁOŚNIKI CREATIVE 7,1 GIGAWORKS S750 THX
Głośniki Creative® GigaWorks™ S750 to aktywne głośniki 7.1 na najwyższym poziomie jakości potwierdzonym certyfikatem THX®.We wszystkie siedem głośników satelitarnych wbudowane są tytanowe głośniki wysokotonowe Titanium Super Tweeters oferujące , Współpraca z kartami dźwiękowymi Sound Blaster Audigy® 2 ZS pozwala osiągnąć zadziwiające efekty dźwięku 7.1 w filmach Dolby® Digital EX i DTS-ES oraz w grach w standardzie EAX ADVANCED HD. , szerokie pasmo przenoszenia pozwalając na wierne odtwarzanie dźwięku z DVD-AUDIO.Duży głośnik niskotonowy o wysokiej mocy, we wzmocnionej obudowie pozwala nie tylko usłyszeć lecz także odczuć akcję filmów.
# MS Windows Vista Ultimate SP1 32-bit Polish
Najbardziej kompletne wydanie systemu Windows Vista zapewniające potrzebną w pracy moc, zabezpieczenia i funkcje mobilne oraz wszystkie funkcje związane z rozrywką, bez których nie jest możliwa dobra zabawa
# Adobe Photoshop CS3 WIN PL CD
Adobe® Photoshop® CS3 jest profesjonalnym programem przeznaczonym do edycji obrazów bitmapowych. Nowe niezwykłe funkcje, w jakie został wyposażony ułatwiają pracę z fotografiami, z aparatów cyfrowych. Szeroka paleta różnego rodzaju narzędzi edycyjnych pracujących w trybie 48 bitowym, pozwala na zwiększenie kreatywności i produktywności. Pomaga również osiągnąć najlepszy z możliwych efektów końcowych dla opracowywanego projektu, niezależnie do medium, w jakim ma on być wykorzystany - druk, wideo, prezentacja, broszura elektroniczna czy też Internet.
# Monitor EIZO LCD 24,1" z kalibracją sprzętową
ColorEdge CG241W Możliwość sprzętowej kalibracji z wykorzystaniem 12-bitowej tabeli kolorów oraz niski czas reakcji matrycy - 6ms, to cechy które gwarantują, że monitor CG241W doskonale sprawdzi się zarówno w przygotowaniu publikacji do druku, korekcji kolorystycznej fotografii, jak i również w obróbce materiałów video. rozdzielczość naturalna: 1920x1200 współczynnik kontrastu: 850:1 jasność: 300 cd/m2 kąty widzenia: 178° w pionie i w poziomie dwa złącza sygnałowe DVI-I 5-letnie gwarancja realizowana w systemie door-to-door .
http://allegro.pl/item426528002_shuttle_xpc_piekny_wydajny_dla_wymag ajacych.html
Angel Death
06-09-2008, 21:59
@up
Lol, hahaha! xD
Ta oferta jest najbardziej idiotyczną ofertą na allegro.
Po pierwsze procesor - nie warto pakować w niego tyle kasy, lepiej kupić dobre GPU.(Tym bardziej że tam jest podana GF 8800 GT czyli średnia karta.)
Po drugie RAMY - kupowanie DDR3 jak na razie jest idiotyzmem, no chyba że ma się w ch** kasy.
Po trzecie monitor - to już kompletna żenada.
Po czwarte - BLU RAY, jak na razie nie przydatny w ogóle, no chyba że do oglądania filmów w HD no ale.. kto ma tyle kasy, żeby te filmy kupować,no niby można ściągać ale po pierwsze to piractwo, po drugie te filmy ważą około 10GB :').
Jeszcze można się przyczepić do dysku, ew. klawiatury.
Na dodatek twórca tematu ma budżet 2,5 tysiąca a nie 19 tysięcy.
Cytat:
Czyli ten zestaw jest dobry (za ta kase).
Pomówie jeszcze z Łukaszem ale chyb złozę taki komputer.
Dzieki za rade i poświęcenie. xD
PewienTaki
08-09-2008, 21:01
Ja nigdy nie czytam treści, a rzucam okiem na cały post i mi się to takie wydawało, jak no... wyszło :D dobra... skasujcie tego posta xD
@down
Nie, nie rób mi tego. xd
Elvanish
08-09-2008, 21:11
@up
Ok, wybaczam. Nie będzie dzisiaj strzelania pejczem po dupsku. xD
Quady nie sa do gier, wiele osob to powtarza i popieram lepiej zakupic Intel Core Duo E2140 lub E2160 posiadaja 1,6-1,8ghz w 1 rdzeniu potem mozna podkrecic nawet do 2,8, pozdrawiam.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.