View Full Version : BMX - macie?
Gandarek
12-04-2009, 12:47
Witam ,niedawno kupiłem sobie BMXa... Oprócz tego jeżdżę na desce ale spodobał mi się BMX :-) Włożyłem w to 700 zł to chyba nie dużo i uczę się od najprostszych tricków typu Manuale i Bunnyhopa :D
Posiadacie jakis rowerek 'trialowy'??
P.S Na naszym zadupiu Jastrzębie-Zdrój jest taki jkb. "SKATE-PARK". Zobaczcie sobie jakie mamy warunki... Około 15m2 powierzchni.
Przeszkody:
- 2 połączone quatery (spine)
- funbox z: płaskim zjazdem, 2 quaterami, kilkoma schodkami do grindowania - z każdej strony coś jest :)
- niska podwójna rura, dość długa (stawiana na kamieniach)
- grindbox
Ma powstać jakiś Skate-Park ale wątpie ,że wyrobią się do 2015. Na razie u nas nie ma warunków więc robimy sobie własne rampy ,a jak spadnie deszcz to po 2 tygodniach można znów jeździć :=)
Nie zycze Ci tego , ale taki bmx za 700zl moim zdaniem padnie bardzo szybko :)
Otoz ja tez posiadam bmx , ostatnio zaczelem katowac 360 tailwhip :D Raz sie udalo pod dupe rower wlozyc x] Na skateparki musze dojezdzac (Sosnowiec , Katowice) U mnie Będzin , a dokladnie dzielnica Będzina czyli na Grodzcu nie ma nic specjalnego . Jedynie marny tor do dh , a takto budujemy dirty , a przewaznie step-upy gdzie sie da ;P
Emelianenko
12-04-2009, 15:17
Nie posiadam BMX i szczerze nie wydałbym na niego nawet 100zł bo nie jara mnie to.
Pozdrawiam,
Emelianenko.
tak do twojej nazwy mam BMX mialem kiedys BMW (okolo takiego jak ty ale mi sie rozpadl po tricku ;D poloczony trick)
Powiem ci to jak zrobic jak macie schodki ;D
po 1 schodki musi byc przedzielone na srodku ma byc porecz :D
Po 2. musim miec cos do rospendu okolo 10m
i tyle tera jak to wykonac:
Rozpedzasz sie to 10m ;D skaczesz ze schodów robisz 360 :D i robiąc 360 musisz najpier przodnim kółkiem potem tylnym kółkiem dotknoć porecz
udalo mi sie zrobic to 3 raz za 4 razm BMX byl w 2 czesciach ;D
James Bond
12-04-2009, 16:34
Nie mam, kiedyś byłem napalony ale jak pomyślałem że miałbym jeździć nachylony to dałem se siana 193cm i bmx kox bym mial problem z kregosłupem predzej ;d
A ja mam...
Mongosse Pro 2007 na podzespołach TXOutro i Haro. Dałem za niego 400 ale teraz warty dużo więcej. Coś tam skacze ale na dircie.
@up
nie masz nic do powiedzenia, to po co pisziesz? W temacie jest "BMX - macie?" więc odpowiedział- nie mam
@topic
też nie mam i nie zamierzam nabyć nie kręci mnie ta głupota, połamać się idzie
@up
nie masz nic do powiedzenia, to po co pisziesz? W temacie jest "BMX - macie?" więc odpowiedział- nie mam
@topic
też nie mam i nie zamierzam nabyć nie kręci mnie ta głupota, połamać się idzie
"też nie mam i nie zamierzam nabyć nie kręci mnie ta głupota, połamać się idzie "
jak ja takie cos czytam , albo slysze to mnie krew zalewa ;s
skakales? widziales pewnie pare gleb i tyle ;/
Krecilpo mnie to kiedys :D ale teraz juz nie XD mialem BMX po 2 tyg uzywania (za 100zl) i wiecie co mozna bylo z niego zrobic tak zwane "Zrob to sam" czyli poskladaj xD
Gandarek
16-04-2009, 21:00
@Zaawansowani
Ehh... Na BMXie za 700 zł mam szanse na nauke Bunnhyhopa?
Da sie wszystko dopoki nie padnie ;P
Wiesz ile ten rower wazy Twoj? Jak tak to napisz :D
Gandarek
17-04-2009, 14:40
Powiem tak... Rzucałem już tym BMXem więc dla mnie jest raczej lekki. Dam mu z 9 kg :p
Powiem tak... Rzucałem już tym BMXem więc dla mnie jest raczej lekki. Dam mu z 9 kg
Niemożliwe :)
9kg to już niezła waga, która wymaga już nieco mądrzejszego doboru części.
W bmx'ie za 700 zł to raczej niemożliwe.
#Temat
Tego typu sporty są po prostu interesujące, a to wynika z tego, że ten sport dla wielu jest jeszcze słabo znany i nie jest silnie skomercjalizowany, bo nawet jeśli ktoś świetnie jeździ to nie zawsze jest w jakikolwiek sposób sponsorowany, a sprzęt ( nie zawsze tani ) musi kupić na własną rękę.
Żeby to zobrazować - w tym sezonie ceny samych ram wynoszą 1000 zł+ .
Dodatkowo nie w każdym mieście są odpowiednie miejsca. Pojedź na street, a po kilku dniach jazdy zostaniesz wyrzucony, bo komuś nie wiadomo dlaczego to przeszkadza. Skateparki? Ha! W niektórych miastach brakuje boisk do ogólnie znanej piłki nożnej więc nie ma mowy o takich obiektach, a jeśli już się znajdą pieniądze to również się znajdą idioci, którzy się sprzeciwią postulując o zbudowanie placu zabaw zamiast takiego obiektu.
Jednak to jest pasja.
Mój kumpel ma BMX'a xD o ile pamiętam to wspominał że waży 11 kg i dał za niego prawie 900zł :p Jeździłem nim trochę xD próbowałem jeden trick wylądowałem na glebie to dałem sobie spokój xd ale ogólnie fajny rowerek :d
Ja za mojego dałem 340zł prosto z salonu. Nikt nie daje zdjęć to ja dam
http://img148.imageshack.us/img148/7148/getimgphpnamedsc4251hp9.jpg
Jutro zamontuje sobie te metalowe rurki i będe skakał po krawężnikach i poręczach ostatnio udało mi sie nawet po parapecie na 7 piętrze w bloku kolegi.
@Edit
Wszyscy potrafią tylko mówić "a ja mam takiego za 1000zł", "ja mam oryginalnego z Nokii" pokażcie foty to już prawdopodobieństwo, że je macie wzrośnie o 11%.
fr33 ma racje ;)
Nie mozliwe , ze 9kg ... Kumpel kupil Subrose , dal 1600zl i wazy 11kg...
Propo zlozylem se rower na PLORETARYACIE ( czy jakos tak xd) wyszlo 4000zl+ ;]
(tzn nie kupilem tylko baklem ile to wyjdzie xd)
@up
zależy jaka rama, ja mam dirt i waży coś koło tego... wcale super lekki to nie jest.
- Viseko -
19-04-2009, 17:29
Miałem bmx'a 'We The People', jednak po roku jazdy zdecydowałem się go sprzedać, dołożyć dwa tysiące i złożyć duala. Rama destroyer 06[najwytrzymalsza ze wszystkich modeli destro], amortyzator marrochi Dirt Jump 3, obręcze Double Wide[równiez jedne z najlepszych z minionego sezonu], kierownica NS Pure etc...
Zmiana roweru z bmx na duala była nieunikniona w moim przypadku - nie ma u mnie w mieście za wielkiego skate parku. Jest za to dużo gór, torów zjazdowych, hop etc.więc na to lepszy jest dual .
Dziekuje.
#edit.
mój dual waży 20~kg, ponieważ rama jest stalowa co podwyższa jej wytrzymałość.
@viseko..
kupiles destro 06? wspolczuje ;s
octana trza bylo kupic ja mialem na octku zlozony i teraz zaluje , ze sprzedalem
- Viseko -
19-04-2009, 19:12
@viseko..
kupiles destro 06? wspolczuje ;s
octana trza bylo kupic ja mialem na octku zlozony i teraz zaluje , ze sprzedalem
Z własnego doświadczenia wiem, iż rama octane one nie są za bardzo wytrzymałe, aczkolwiek ujdzie. Wybrałem Destroyera 06 bo jest bardzo wytrzymała, skumaj iż rama Duncon Cocker (http://rowerowy.com/czesci/ramy/cocker) złamała się na dropie 3 metrowym, jak i Banshee Morphine (http://rowerowy.com/czesci/ramy/morphine), może wynikało to z jakiegoś złego spawu czy coś a moja rama przeżyła, więc to coś znaczy nieprawdaż ? Rama wykonana jest ze stali, co robi ją znacznie wytrzymalszą, nie to co aluminium .
@viseko
octane one stal cr-mo 4130 ;] jaki aluminium czlowieku ! ;d jezdzilem rok na octku i nic nie peklo , bo kupilem model 2008 ;]
- Viseko -
19-04-2009, 22:10
@viseko
octane one stal cr-mo 4130 ;] jaki aluminium czlowieku ! ;d jezdzilem rok na octku i nic nie peklo , bo kupilem model 2008 ;]
Nie mówie że octane one stal cr-mo 4130 to aluminium, mówie o innych ramach typu darthmoor.
Jeździłeś rok, mhh. Gdybyś jeździł tak jak ja, to pękłaby Ci na 100%.
od pierwszego dnia ten rower katowalem ;] poszedl tylko wolnobieg , ktory byl syfiasty dolaczony do piasty nsa
Ale koledzy pamiętajcie, że nie ma rzeczy niezniszczalnych.
Jeżeli nie umiesz jeździć, a w tym co robisz nie ma za grosz techniki to zniszczysz każdy sprzęt.
I tak jak w 08 padały masowo NS Suburban to szczerze nie wiem co na ten temat sądzić, bo widziałem co niektórzy robili z tymi ramami ( np. serie nieudanych taili z lądowaniem na tylnym kole ), a coś takiego to po prostu rozwalanie sprzętu.
; taki mały offtop ; p
A u mnie padły dwa Octany. Jeden poległ w dircie, a drugi na parku. Jeszcze dodam, że padły bardzo szybko ( 3 miesiące? ). To tylko dowodzi, że wytrzymałość zależy od tego jak jeździsz.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.