Zaloguj się

View Full Version : BMX - macie?

Gandarek
12-04-2009, 12:47
Witam ,niedawno kupiłem sobie BMXa... Oprócz tego jeżdżę na desce ale spodobał mi się BMX :-) Włożyłem w to 700 zł to chyba nie dużo i uczę się od najprostszych tricków typu Manuale i Bunnyhopa :D
Posiadacie jakis rowerek 'trialowy'??

P.S Na naszym zadupiu Jastrzębie-Zdrój jest taki jkb. "SKATE-PARK". Zobaczcie sobie jakie mamy warunki... Około 15m2 powierzchni.

Przeszkody:
- 2 połączone quatery (spine)
- funbox z: płaskim zjazdem, 2 quaterami, kilkoma schodkami do grindowania - z każdej strony coś jest :)
- niska podwójna rura, dość długa (stawiana na kamieniach)
- grindbox

Ma powstać jakiś Skate-Park ale wątpie ,że wyrobią się do 2015. Na razie u nas nie ma warunków więc robimy sobie własne rampy ,a jak spadnie deszcz to po 2 tygodniach można znów jeździć :=)

Trikool
12-04-2009, 12:58
Nie zycze Ci tego , ale taki bmx za 700zl moim zdaniem padnie bardzo szybko :)
Otoz ja tez posiadam bmx , ostatnio zaczelem katowac 360 tailwhip :D Raz sie udalo pod dupe rower wlozyc x] Na skateparki musze dojezdzac (Sosnowiec , Katowice) U mnie Będzin , a dokladnie dzielnica Będzina czyli na Grodzcu nie ma nic specjalnego . Jedynie marny tor do dh , a takto budujemy dirty , a przewaznie step-upy gdzie sie da ;P

Emelianenko
12-04-2009, 15:17
Nie posiadam BMX i szczerze nie wydałbym na niego nawet 100zł bo nie jara mnie to.

Pozdrawiam,
Emelianenko.

Ufil
12-04-2009, 15:55
tak do twojej nazwy mam BMX mialem kiedys BMW (okolo takiego jak ty ale mi sie rozpadl po tricku ;D poloczony trick)

Powiem ci to jak zrobic jak macie schodki ;D

po 1 schodki musi byc przedzielone na srodku ma byc porecz :D
Po 2. musim miec cos do rospendu okolo 10m
i tyle tera jak to wykonac:
Rozpedzasz sie to 10m ;D skaczesz ze schodów robisz 360 :D i robiąc 360 musisz najpier przodnim kółkiem potem tylnym kółkiem dotknoć porecz

udalo mi sie zrobic to 3 raz za 4 razm BMX byl w 2 czesciach ;D

James Bond
12-04-2009, 16:34
Nie mam, kiedyś byłem napalony ale jak pomyślałem że miałbym jeździć nachylony to dałem se siana 193cm i bmx kox bym mial problem z kregosłupem predzej ;d

Bosski
12-04-2009, 19:13
A ja mam...

Mongosse Pro 2007 na podzespołach TXOutro i Haro. Dałem za niego 400 ale teraz warty dużo więcej. Coś tam skacze ale na dircie.

Tettii
15-04-2009, 14:11
@up
nie masz nic do powiedzenia, to po co pisziesz? W temacie jest "BMX - macie?" więc odpowiedział- nie mam
@topic
też nie mam i nie zamierzam nabyć nie kręci mnie ta głupota, połamać się idzie

Trikool
15-04-2009, 14:28
@up
nie masz nic do powiedzenia, to po co pisziesz? W temacie jest "BMX - macie?" więc odpowiedział- nie mam
@topic
też nie mam i nie zamierzam nabyć nie kręci mnie ta głupota, połamać się idzie

"też nie mam i nie zamierzam nabyć nie kręci mnie ta głupota, połamać się idzie "
jak ja takie cos czytam , albo slysze to mnie krew zalewa ;s
skakales? widziales pewnie pare gleb i tyle ;/

Bakus
15-04-2009, 21:36
Krecilpo mnie to kiedys :D ale teraz juz nie XD mialem BMX po 2 tyg uzywania (za 100zl) i wiecie co mozna bylo z niego zrobic tak zwane "Zrob to sam" czyli poskladaj xD

Gandarek
16-04-2009, 21:00
@Zaawansowani

Ehh... Na BMXie za 700 zł mam szanse na nauke Bunnhyhopa?

Trikool
16-04-2009, 21:35
Da sie wszystko dopoki nie padnie ;P
Wiesz ile ten rower wazy Twoj? Jak tak to napisz :D

Gandarek
17-04-2009, 14:40
Powiem tak... Rzucałem już tym BMXem więc dla mnie jest raczej lekki. Dam mu z 9 kg :p

fR33
19-04-2009, 11:29
Powiem tak... Rzucałem już tym BMXem więc dla mnie jest raczej lekki. Dam mu z 9 kg

Niemożliwe :)
9kg to już niezła waga, która wymaga już nieco mądrzejszego doboru części.
W bmx'ie za 700 zł to raczej niemożliwe.

#Temat
Tego typu sporty są po prostu interesujące, a to wynika z tego, że ten sport dla wielu jest jeszcze słabo znany i nie jest silnie skomercjalizowany, bo nawet jeśli ktoś świetnie jeździ to nie zawsze jest w jakikolwiek sposób sponsorowany, a sprzęt ( nie zawsze tani ) musi kupić na własną rękę.
Żeby to zobrazować - w tym sezonie ceny samych ram wynoszą 1000 zł+ .

Dodatkowo nie w każdym mieście są odpowiednie miejsca. Pojedź na street, a po kilku dniach jazdy zostaniesz wyrzucony, bo komuś nie wiadomo dlaczego to przeszkadza. Skateparki? Ha! W niektórych miastach brakuje boisk do ogólnie znanej piłki nożnej więc nie ma mowy o takich obiektach, a jeśli już się znajdą pieniądze to również się znajdą idioci, którzy się sprzeciwią postulując o zbudowanie placu zabaw zamiast takiego obiektu.

Jednak to jest pasja.

Fifuś
19-04-2009, 12:11
Mój kumpel ma BMX'a xD o ile pamiętam to wspominał że waży 11 kg i dał za niego prawie 900zł :p Jeździłem nim trochę xD próbowałem jeden trick wylądowałem na glebie to dałem sobie spokój xd ale ogólnie fajny rowerek :d

Daaron
19-04-2009, 12:15
Ja za mojego dałem 340zł prosto z salonu. Nikt nie daje zdjęć to ja dam

http://img148.imageshack.us/img148/7148/getimgphpnamedsc4251hp9.jpg

Jutro zamontuje sobie te metalowe rurki i będe skakał po krawężnikach i poręczach ostatnio udało mi sie nawet po parapecie na 7 piętrze w bloku kolegi.

@Edit
Wszyscy potrafią tylko mówić "a ja mam takiego za 1000zł", "ja mam oryginalnego z Nokii" pokażcie foty to już prawdopodobieństwo, że je macie wzrośnie o 11%.

Trikool
19-04-2009, 13:34
fr33 ma racje ;)
Nie mozliwe , ze 9kg ... Kumpel kupil Subrose , dal 1600zl i wazy 11kg...
Propo zlozylem se rower na PLORETARYACIE ( czy jakos tak xd) wyszlo 4000zl+ ;]
(tzn nie kupilem tylko baklem ile to wyjdzie xd)

Bosski
19-04-2009, 15:10
@up
zależy jaka rama, ja mam dirt i waży coś koło tego... wcale super lekki to nie jest.

- Viseko -
19-04-2009, 17:29
Miałem bmx'a 'We The People', jednak po roku jazdy zdecydowałem się go sprzedać, dołożyć dwa tysiące i złożyć duala. Rama destroyer 06[najwytrzymalsza ze wszystkich modeli destro], amortyzator marrochi Dirt Jump 3, obręcze Double Wide[równiez jedne z najlepszych z minionego sezonu], kierownica NS Pure etc...

Zmiana roweru z bmx na duala była nieunikniona w moim przypadku - nie ma u mnie w mieście za wielkiego skate parku. Jest za to dużo gór, torów zjazdowych, hop etc.więc na to lepszy jest dual .

Dziekuje.

#edit.
mój dual waży 20~kg, ponieważ rama jest stalowa co podwyższa jej wytrzymałość.

Trikool
19-04-2009, 19:04
@viseko..

kupiles destro 06? wspolczuje ;s

octana trza bylo kupic ja mialem na octku zlozony i teraz zaluje , ze sprzedalem

- Viseko -
19-04-2009, 19:12
@viseko..

kupiles destro 06? wspolczuje ;s

octana trza bylo kupic ja mialem na octku zlozony i teraz zaluje , ze sprzedalem

Z własnego doświadczenia wiem, iż rama octane one nie są za bardzo wytrzymałe, aczkolwiek ujdzie. Wybrałem Destroyera 06 bo jest bardzo wytrzymała, skumaj iż rama Duncon Cocker (http://rowerowy.com/czesci/ramy/cocker) złamała się na dropie 3 metrowym, jak i Banshee Morphine (http://rowerowy.com/czesci/ramy/morphine), może wynikało to z jakiegoś złego spawu czy coś a moja rama przeżyła, więc to coś znaczy nieprawdaż ? Rama wykonana jest ze stali, co robi ją znacznie wytrzymalszą, nie to co aluminium .

Trikool
19-04-2009, 19:41
@viseko

octane one stal cr-mo 4130 ;] jaki aluminium czlowieku ! ;d jezdzilem rok na octku i nic nie peklo , bo kupilem model 2008 ;]

- Viseko -
19-04-2009, 22:10
@viseko

octane one stal cr-mo 4130 ;] jaki aluminium czlowieku ! ;d jezdzilem rok na octku i nic nie peklo , bo kupilem model 2008 ;]

Nie mówie że octane one stal cr-mo 4130 to aluminium, mówie o innych ramach typu darthmoor.
Jeździłeś rok, mhh. Gdybyś jeździł tak jak ja, to pękłaby Ci na 100%.

Trikool
20-04-2009, 13:50
od pierwszego dnia ten rower katowalem ;] poszedl tylko wolnobieg , ktory byl syfiasty dolaczony do piasty nsa

fR33
23-04-2009, 07:53
Ale koledzy pamiętajcie, że nie ma rzeczy niezniszczalnych.
Jeżeli nie umiesz jeździć, a w tym co robisz nie ma za grosz techniki to zniszczysz każdy sprzęt.
I tak jak w 08 padały masowo NS Suburban to szczerze nie wiem co na ten temat sądzić, bo widziałem co niektórzy robili z tymi ramami ( np. serie nieudanych taili z lądowaniem na tylnym kole ), a coś takiego to po prostu rozwalanie sprzętu.

; taki mały offtop ; p

A u mnie padły dwa Octany. Jeden poległ w dircie, a drugi na parku. Jeszcze dodam, że padły bardzo szybko ( 3 miesiące? ). To tylko dowodzi, że wytrzymałość zależy od tego jak jeździsz.