PDA

View Full Version : F1 - rozmowy ogólne.

Kamor Wielki
13-03-2010, 09:34
Super Mini Regulamin.
1. Rozmawiamy tylko o Formule 1.
2. Zero Napiny.

Więc zacznę.
Michael Schumacher powrócił...w moim przekonaniu tylko po pieniądze : O

PS.Proszę moda o podklejenie tematu na czas sezonu.

KaZeK
13-03-2010, 09:38
Michael Schumacher powrócił...w moim przekonaniu po pieniądze : O

A po co innego miałby wracać?:)

Mam nadzieję że Robert Kubica w barwach Renault spisze się lepiej niż w poprzednim sezonie i jego bolid będzie o wiele lepszy.

Τettmeier
13-03-2010, 09:38
Zawsze oglądam kątem oka, bo nudzą mnie te wyścigi trochę. Kubica nie zdobędzie kokosów w tym sezonie, spójrzmy prawdzie w oczy. xd Dziś pierwszy wyścig ma być? To gitara. ;d

Elite Pablo&Master Bombka
20-03-2010, 22:14
Ja lubiłem oglądać kubice wczesniej teraz jakoś mi sie znudził, tym bardziej ze nie jest w BmW

PS Chociaż te BMW to cio...y

>>Vegos<<
21-03-2010, 08:45
No to czas na kolejny wyścig xD Kubica był 11 bo zderzył się z Adrian Sutil.. Był jakiś 7 i po zderzeniu się trafił 22, a potem zdołał wyprzedzić 10 kierowców. Ciekawe jak pójdzie mu next razem.

Τettmeier
28-03-2010, 12:07
Widzę, że mało tu fanów Formuły.

Robercik dziś drugi, muszę powiedzieć, że dawno tak zajebistego wyścigu nie oglądałem. Super!:)

Neku$
28-03-2010, 18:09
niby dobry wyścig Kubicy ale ten bolid słabo się prowadzi gdzyby nie Alonso to Hamilton by ich wszystkich wyprzedził ma zajebiśc** szybki bolid

Axelo .
02-04-2010, 11:14
No mamy Roberta w formie, czekamy na złoto. :D

Stoner
02-04-2010, 11:58
Michael Schumacher powrócił...w moim przekonaniu tylko po pieniądze : O

Powiem Ci, że tam prawie każdy kierowca, nawet słabego teamu siedzi dla kasy.
Oni tam zarabiają dosłownie bajońskie sumy!

^Top
Mimo iż zaspałem na początek wyścigu o GP Australii to warto było oglądać dalej.
Robert pojechał świetny wyścig.

Jak myślicie kto w tym sezonie ma szanse na mistrzostwo świata?
Wydaje mi się że Alonso lub Massa ewentualnie Hamilton.

Devil murder
02-04-2010, 13:23
Niesamowite!

Jak wyście na to wpadli?! Skoro taki Schumacher dostaje 1 mln za wyścig i jeżeli go wygra to dostaje dodatkowy milion, co czego Wy chcecie?:D Gdyby to było charytatywne to nikt by nie jeździł, prawię ;>

Neku$
03-04-2010, 20:22
Dziś były kwalifikacje do GP Malezji Kubica zajął 6 miejsce jak oceniacie jego szanse w wyścigu ?

Azbestowy - KRUL FETYSZUW
03-04-2010, 20:37
Gdyby to było rok temu, to powiedziałbym, że wysiądzie skrzynia biegów. Ale to już nie jest BMW, tylko Renaut, więc mówie że może się zakręcić przy odrobinie farta obok podium.
#edit
A nie mówiłem

Stoner
04-04-2010, 13:44
Oglądaliście dziś GP Malezji?
Ładnie się przebił na starcie, co nie?
Ale gdyby nie Sutil to Hamilton by się dobrał do Roberta :<

Axelo .
04-04-2010, 17:58
Pjona, oglądaliście dziś GP Malezji?
Robert 4-ty był.
Schumacherowi coś sie z bolidem zwaliło i nie pojechał dalej. :D

Sub Zero 2
04-04-2010, 18:34
Robert dziś 4 bodajże.Fernando Alonso coś stało się z bolidem,i nie mógł wygrać.
@DOWN
JESTEŚ DOWN!!!11

Kamor Wielki
04-04-2010, 18:37
Robert dziś 7 bodajże.Fernando Alonso coś stało się z bolidem,i nie mógł wygrać.
Jesteś gUpi wynć.

@top
Kurwica był 4,nie oglądałem a wiem :I

Stoner
18-04-2010, 08:09
Tutaj mamy wyniki wczorajszych kwalifikacji:
http://www.f1portal.pl/6/wyniki/2010/2471/6
Robert startuje z 8 pola :D

Sub Zero 2
18-04-2010, 13:15
Nasz Robert w kolejnym wyścigu jedzie na czarno...Bardzo ładny gest.Miejmy nadzieje , że 8 miejsce startowe nie zepsuje mu wyścigu.Jedź po 1 miejsce !
@down
Omfg nie znam wszystkich dat na pamięć....Tak tylko pisze , dla niewiedzących

Mikiel Król Sedesów, ej!
18-04-2010, 14:15
Nasz Robert w kolejnym wyścigu jedzie na czarno...Bardzo ładny gest.Miejmy nadzieje , że 8 miejsce startowe nie zepsuje mu wyścigu.Jedź po 1 miejsce !
?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ????????????

przecież wyścig był już o 9.00 i był 5 lol'd

Huskar
30-04-2010, 21:55
Reno szykuje bolid na Europę.
Zobaczymy jak będzie w Hiszpani.
Liczę na podium Roberta. :cool:

Rodowity ^^
30-04-2010, 23:15
Myśle że jak by Robert Jeżdził w Maklarenie albo Ferrari to był by Na Podium Cały czas : }

Dazio
01-05-2010, 00:00
A ja nie lubie ogladac F1 , ogladam tylko jesli jedzie Kubica i jesli wygrywa to jest zajebista atmosfera jak na meczu polski .

Xienus :D
01-05-2010, 08:01
Myśle że jak by Robert Jeżdził w Maklarenie albo Ferrari to był by Na Podium Cały czas : }

to ty nie myśl za dużo tylko oglądaj F1

w Renault jest I kierowca a w Ferrari czy Mclarenie był by 2/3
wiec jechał by po to by pomoc wygrać temu I :<

A ja nie lubie ogladac F1 , ogladam tylko jesli jedzie Kubica i jesli wygrywa to jest zajebista atmosfera jak na meczu polski .
hmm ile razy Kubica wygrał??
raz...

.vimpex.
01-05-2010, 10:43
Mi się wydaje, że w tym sezonie jakoś nie idzie Renault.
Tamten sezon mieli lepszy, ale zobaczymy jak Kubica wyjdzie na koniec.
2-3 miejsce? :D
Ja stawiam w tym przedziale.

Myst
01-05-2010, 10:55
Mi się wydaje, że w tym sezonie jakoś nie idzie Renault.
Tamten sezon mieli lepszy, ale zobaczymy jak Kubica wyjdzie na koniec.
2-3 miejsce? :D
Ja stawiam w tym przedziale.

Zgadzam się z Tobą, też stawiam w tym przedziale, no jeszcze bym dodał 4 miejsce.

Stoner
10-05-2010, 21:24
Ale to Gp Hiszpanii było nudne...
Nawet przysnąłem w trakcie xD
ale obudziła mnie jedna rzecz z której się bardzo cieszyłem-
Hamilton'owi poszła opona haha- dobrze mu tak !

>>Vegos<<
11-05-2010, 17:26
Ale to Gp Hiszpanii było nudne...
Nawet przysnąłem w trakcie xD
ale obudziła mnie jedna rzecz z której się bardzo cieszyłem-
Hamilton'owi poszła opona haha- dobrze mu tak !

No jeszcze chwila to by Mark'owi Weber'owi poleciała xDDD

@Topic
No nie wiem, taki sobie wyścig, Hamilton - fail.

Sub Zero 2
12-05-2010, 13:07
Kubica w Ferrari?Słyszałem w tv , że Ferrari "niby" szykuje kontrakt z Kubicą.Lepszy sezon w lepszy bolidzie?Zobaczymy.

Stoner
15-05-2010, 16:53
Gp Monaco...
Robert startuje z 2 pola z pierwszej linii, to najlepsza wiadomość tego dnia,
ale za nim Vettel i Massa, będzie ciężko, zwłaszcza, że Robertowi starty wychodzą różnie ;/

Kamor Wielki
16-05-2010, 16:08
Robert Kubica na pudle,3 pozycja.
W takim wyścigu jakim jest Monako to naprawdę świetnie.

Gratulacje !

@down
Spoko ziomuś
Siena 0 - 1 Inter Milan

'Oxidosis'
16-05-2010, 16:11
Robert Kubica na pudle,3 pozycja.
W takim wyścigu jakim jest Monako to naprawdę świetnie.

Gratulacje !

haha, ja bym się martwił o inter, a nie pisał na forum APO o kubicy xDDD

@Topic

no świetna pozycja. Gratuluje!

Τettmeier
16-05-2010, 16:28
Brawo dla Roberta za udany wyścig. Końcówka była emocjonująca, spałem tak od 13 do 50 okrążenia. :)

Stoner
17-05-2010, 16:44
Brawo dla Roberta za udany wyścig. Końcówka była emocjonująca, spałem tak od 13 do 50 okrążenia. :)

Ja sie kimnąłem na Gp Hiszpanii.

@Top
Trochę start nie wyszedł, ale Robert chciał dobrze.
Naprawdę trudno jest zatrzymać Redbull'a...

Najlepszy był Barrichello z tą kierownicą, ale musiał się wkurzyć...

KaZeK
17-05-2010, 16:59
Ta, 3 miejsce lepsze to niż nic.

Miejmy nadzieje że w następnym wyścigu Kubica pojedzie na 1 miejsce a za nim ekipa Redbull'a ;)

Myst
17-05-2010, 22:13
Mam do was pytanie o team redbull, jak oni tak wyskoczyli xD. Kiedyś zero słychu widu, a teraz ich bolidy tak zasuwają + Webber (nie wiem jak się pisze xD), tak jeździ jak nikt inny. Niby Vetel (też nie wiem), ma ten sam bolid, ale Web bierze go też. Na ostatnim wyścigu widzieliśmy jak Web uciekał Vet. Ten Vet kiedyś nie był taki dobry, jeździł z Kubicą w BMW Sauber i to był 2 kierowca, a od kiedy jeździ w redbullu to tak wyskoczył, że aż strach :D. Czy waszym zdaniem redbulle wygrywają, bo mają super bolidy czy jak? Moim zdaniem tak, ale Web to inna bajka, on ma tą ikrę do F1.

Stoner
19-05-2010, 21:19
Mam do was pytanie o team redbull, jak oni tak wyskoczyli xD. Kiedyś zero słychu widu, a teraz ich bolidy tak zasuwają + Webber (nie wiem jak się pisze xD), tak jeździ jak nikt inny. Niby Vetel (też nie wiem), ma ten sam bolid, ale Web bierze go też. Na ostatnim wyścigu widzieliśmy jak Web uciekał Vet. Ten Vet kiedyś nie był taki dobry, jeździł z Kubicą w BMW Sauber i to był 2 kierowca, a od kiedy jeździ w redbullu to tak wyskoczył, że aż strach :D. Czy waszym zdaniem redbulle wygrywają, bo mają super bolidy czy jak? Moim zdaniem tak, ale Web to inna bajka, on ma tą ikrę do F1.

No właśnie, przecież silniki te co w renault, a to wszystko za sprawą genialnego konstruktora Adriana Hornera.
Bo bolid to nie sam silnik, to jeszcze ustawienia, spojlery, przeróbki teamu.

P.S Vettel.

Niklas
22-05-2010, 00:49
I tak Renault jest lepszy od BMW.
Myślę, że gdyby Robert jeździł w McLarenie czy Ferrari miałby szanse być ciągle na podium :p

Myst
22-05-2010, 09:31
Myślę, że gdyby Robert jeździł w McLarenie czy Ferrari miałby szanse być ciągle na podium :p

A ja tu się nie zgodzę, ponieważ Webber zobaczcie jak jeździł w Monako. Był pierwszy za nim Vet, potem Kubica. I jechali blisko siebie po kilku okrążeniach Webber miał nad nimi przewagę kilku sekund. Gdyby nie ten samochód (no wiecie o co chodzi XD), to był miał dużą przewagę nad nimi. Czyli widać tutaj doświadczenie Webbera.

Stoner
25-05-2010, 15:24

Biorąc pod uwagę możliwości samochodu to Kubica powinien być co najwyżej 7,
a wszystkie powyższe miejsca powinni zajmować kierowcy McLarena, Ferrari i Mercedesa. Na szczęście nie tylko bolid się liczy, a umiejętności, doświadczenie i talent, co widać po Kubicy, Webberze i Vettelu.
W weekend rozpoczyna się Gp Turcji, myślę że będzie ciekawie, bo na torze
jest kilka dobrych miejsc do wyprzedzania.

KaZeK
29-05-2010, 12:50
No, już za niedługo rozpoczną się kwalifikacje do GP Turcji, jak myślicie czy Robert Kubica wystartuje z pole position? Czy znów ekipa RedBull'a wbije się na 2 pierwsze miejsca?

Mo$uke
29-05-2010, 12:54
Raczej Kubica nie ma szans na pole positon.
Znowu Red Bulle zdominuja stawke.
W wyscigu znowu odjada i bedzie nudny wyscig.

KaZeK
29-05-2010, 19:46
Sorry że tak późno, ogólnie zapomniałem o tym ;D

No niestety, Robert zajął 7 miejsce, i wystartuje z 4 lini oraz jak mówił Mo$uke 2 pierwsze miejsca w kwalifikacji zajęły dwa bolidy z Red Bull'a, mam takie przeczucie że każdy wyścig już będzie należał do nich, chociaż wierze w naszego rodaka w jutrzejszym wyścigu!

Τettmeier
29-05-2010, 19:52
Noo, trzeba będzie jutro wyścig obejrzeć. Myślę, że Roberta stać na to 5 miejsce. Byłoby ono naprawdę dobre dla kibiców jak i dla niego. : )

Azbestowy
29-05-2010, 20:12
O której w ogóle ten wyścig, bo jestem nie w temacie? :f Co do samych zawodów to znowu będzie w okolicach 4-6 miejsca. Nie wiem, czemu ale mimo tego, że nie oglądam, to i tak trafiam wyniki

Mo$uke
29-05-2010, 20:15
up^^
13/14...nie powiem ci dokladnie...

top.
bedzie tak jak przewidzialem.
Znowu Red Bulle zdominuja stawke i bedzie nudny wyscig.
Wkoncu Pietrow doszedl do Q3.

Stoner
30-05-2010, 16:29
Nie... nie...
Dziś to Vettel przesadził...
A Webber to też ma orientację w terenie mógł odskoczyć w bok, chociaż troszeczkę...
No coż idiota (czyt.: Hamilton) wygrał...
eh;/

Piko
01-06-2010, 11:21
Webber mógl, ale nie musiał odskoczyć. On jechał swoim toremi to jest tylko i wyłącznie Wentyla (Vettela) wina.

Drunkus
06-06-2010, 11:23
Fajny byl wyscig bardzo zaciety szczegolnie w czolowce

R@P3R
12-06-2010, 11:09
wczorajsze treningi w kanadzie byly zajebiste ciagle cos ustawiali i Robert nie pokazywal na co go naprawde stac mysle ze w kwalifikacjach bedzie 3-4 a w wyscigu podium:D

Stoner
13-06-2010, 17:12
wczorajsze treningi w kanadzie byly zajebiste ciagle cos ustawiali i Robert nie pokazywal na co go naprawde stac mysle ze w kwalifikacjach bedzie 3-4 a w wyscigu podium:D

No niestety nie udało się... startuje z 8 pola..
Zastanawia mnie jedno- co Vitantonio Liuzzi robi na 6 pozycji ?xd

@Top
Robert lubi tor w Kanadzie, jest on trudny... i jeszcze ta ściana, mam nadzieję że jak największa liczba rywali zatrzyma się na niej.
Jeśli Robert nie popełni żadnego poważnego błędu to będzie na podium.

Azbestowy v.62.0
11-07-2010, 17:51
Może by tak reaktywować ten temat, żeby dział nie był taki martwy?

#topic
Hehehe dzisiaj fajnie Alonso wyjebał Kubicę :OOO *

*To ten moment gdy piszesz posta w którym kontunuujesz temat

K@Z!U
17-07-2010, 13:17
@up
Wyjebal? jest lamerem powinien go puscic wiele by nie stracil bo niestety Kubicy jebnal bolid:(. Szkoda teraz Rosberg jest 6 w generalce a Robert 7:/.

_woto_
17-07-2010, 18:18
http://www.youtube.com/watch?v=LdRa3rFHTjI

Luko the Master -.^
16-10-2010, 21:10
Robert jest bardzo dobrym kierowcą tylko chujowy ma bolid.. ; /
Zawsze się coś w nim jebie ; O !

Kaziu Extreme
23-10-2010, 10:03
Bolid ma dobry, ale zjebanych mechanikow.. . Jak na poziomie F1 mozna nie dokrecic kola... . Mowili ze ustawiaja bolid tak jak chce Kubica a robia to po swojemu i widac wynik kwalifikaji w Korei . Albo niech Renault sie ogarnie albo niech Kubica zmieni team bo sie marnuje.

Stoner
23-10-2010, 16:56
Bolid ma dobry, ale zjebanych mechanikow.. . Jak na poziomie F1 mozna nie dokrecic kola... . Mowili ze ustawiaja bolid tak jak chce Kubica a robia to po swojemu i widac wynik kwalifikaji w Korei . Albo niech Renault sie ogarnie albo niech Kubica zmieni team bo sie marnuje.

No nie do końca dobry.
Faktycznie przygotowanie jest na wysokim poziomie.
Jednak popatrz.. Bolidy RedBull'a są napędzane silnikiem Renault, a jednak tamte konstrukcje są szybsze.

Kaziu Extreme
25-10-2010, 18:58
Redbull skonstruowal bolid dla predkosci i aerodynamiki a wytrzymalosciowo sa slabe. Vettel jezdzi nawet agresywnie i nie zawsze dojedzie do mety tak jak w korei, czesto sie cos psuje. Renault ma wytrzymalosciowo dobry i predkosciowo dobry ale widac roznice w docisku u obu teamow i to ich dzieli.

karol powrocil
25-10-2010, 19:51
JA jak juz slysze co ci komentatorzy mowia o tym Kubicy to az mi podchodzi.Jaki to on jest wspanialy itp: Prawda jest taka ze prawie wogole nie potrafi wyprzedzac (no chyba ze dublowanych) .A ten ostatni niby blad mechanikow:Mechanik mial lizak zeby on stal a on ruszyl wiec to jego blad.Ja najbardziej lubie Masse spokojny, mily i ten wypadek wtedy to mi go szkoda.A i jeszcze 1 o kubicy sadze ze jest on taki troche napinacz:D jako jedyny jak jest na podium jakos sie tak nie cieszy tylko stoi jak burak i wogole sie nie wita z tymi z podium jak wysiadaja z bolidow.

Keszuwa
25-10-2010, 22:15
@up
Zgadzam sie Kubica jest taki inny. Nie cieszy sie jak inni z podium, nie potrafi wyprzedzac i zawsze jak taki mietek z pod sklepu wyglada.
@topic
Jestem fajnem Sakona Yamamoto http://img209.imageshack.us/img209/4967/fuckyeac.png

karol powrocil
26-10-2010, 14:03
No fakt on zaimponowal mi tez w GP JAPONI:) bardzo waleczny jest.

sry pomylilo mi sie z Kobayashi

Szatan
26-10-2010, 22:19
@up
Zgadzam sie Kubica jest taki inny. Nie cieszy sie jak inni z podium, nie potrafi wyprzedzac i zawsze jak taki mietek z pod sklepu wyglada.
@topic
Jestem fajnem Sakona Yamamoto http://img209.imageshack.us/img209/4967/fuckyeac.png

wyprzedzać to akurat potrafi i jeździ bardzo mądrze za każdym razem, na którymś tam torze ulicznym, gdzie wyścig był nocą to w pare okrążen wyprzedził 6 ludzi przed sobą, więc kiepsko wiesz to nie gadaj. A to, że śmiesznie wygląda to się zgadzam. dx Pozatym, wiesz ile yamamoto płaci, żeby ruszyć w wyścigu? Kiedyś tam komentatorzy o nim mówili, że jest z zamożnej rodziny i nie ma licencji na takie prowadzenie, więc płaci w $ za każdy jeden osobny wyścig.

karol powrocil
27-10-2010, 12:01
Taki z ciebie fan ze nawet nie wiesz ze nocne gp to Singapur.A wtedy wyprzedal bo np massa jechal na starych oponach od poczatku wyscigu podobnie jak reszta ktora wyprzedzil a kubica dopiero co opony zmienil.

RoWi
17-01-2011, 12:09
W minionym sezonie wyprzedzanie na początku to była wielka rzadkość, ofc. nie mówię o 1 okrążeniu. Zabawa zaczynała się po 3/4 wyścigu kiedy do głosu dochodziło to jak kto zadbał o opony.
Kubica pod koniec wyścigu zawsze wyprzedzał, a nie naodwrót co świadzczy o jego wielkich umiejętnościach i talencie.

Nefresik
17-01-2011, 22:00
http://formula01.blogspot.com/

Polecam serdecznie wyżej podanego bloga. Codziennie będziecie dowiadywać się najnowszych rzeczy o F1. Warto odświeżyć sobie pamięć przed sezonem, który rozpoczyna się na początku marca w Bahrajnie, zapraszam ;) Dowiecie się tam m.in. o przeprowadzce Roberta Kubicy, ważnej osobie, która wydała fortunę na kobiety a także o najpiękniejszych kobietach w F1.

Asmund
23-01-2011, 21:00
Robert Doyle (burmistrz Melbourne) z przykrością poinformował fanów, że obecność toru Albert Park w Formule 1 dobiega końca. Pierwszy wyścig na tym torze odbył się w 1996 roku. Od tamtej chwili, GP Australii co rok przynosi coraz większe straty finansowe. Według burmistrza miasta, wyścig w 2010 roku ostatecznie kosztował Melbourne ponad 50 milionów dolarów australijskich.

''Nigdy nie słyszałem o mieście, które na własną prośbę zrezygnowało z organizowania wyścigu, ale być może Melbourne mogłoby być pierwsze? Moja ocena będzie taka, 'Przygotujcie się, nadchodzi czas'." - powiedział Doyle.

Doyle uważa, że najlepiej będzie wycofać się jak najszybciej, czyli po wygaśnięciu kontraktu w 2015 roku. Do 2015 roku jeszcze sporo czasu, więc musimy wierzyć, że burmistrz Melbourne zmieni zdanie (albo pracę), ponieważ tor w Albert Park jest jednym z najciekawszych w całym sezonie, o czym można było się przekonać podczas wyścigu w poprzednim roku, w którym Robert Kubica zajął 2 miejsce.

[www.formula01.blogspot.com] - źrodło

JEZU ! co wy o tym sądzicie? zanim ja się opanowałem po tej wiadomości zniszczyłem dwa komputery w domu. najciekawsze GP w sezonie....

Krulowiec
06-02-2011, 14:16
Chyba nie beka skoro możliwe, że amputują mu łapkę, nie gz dla niego pewnie już elo f1

# Asmund

Jesteś chory na ślepotę ?
Możesz mi pokazać wyraz w którym nabijam się z tego wypadku ?
Sznyclu , wracaj do kopalni tam twoje miejsce a nie zarzucasz obelgami na forum.

Czarne Dildo
06-02-2011, 20:52
Chuj mu w dupe mógł siedzieć w reno na torze, jak znam szczęscie to kubica nie ma prawa jazdy

Kamor VODKA
06-02-2011, 21:04
Jego DŁOŃ bedzie cała

Teraz kuracja z 2-3 miechy co najmniej

sezon 2k11 miejmy za właściwie stracony

Kamor VODKA
16-04-2011, 09:46
Vettel znów PP.
Skurczybyk,dobry bolid

Kowalz
15-10-2012, 10:55
rifresh!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wczoraj znowu Vettel ! nie tylko auta maja dobre ale kierowcow tez;d

Ja osobiscie preferuje Judo , trenowalem 10lat mimo ze ludzie uwazaja ten sport za nudny wcale tak nie jest ;d ale to trzeba zrozumiec i tym zyc! tyle!

teraz jedynie amatorsko pilka nozna, siatkowka ,oraz odwiedzam sale judo w celu odswiezenia sobie wspomnien ;))!

Saww
29-06-2013, 20:17
Vettel znów PP.
Skurczybyk,dobry bolid

Dobry bolid swoją drogą, Vettel jest najlepszy!!!