PDA

View Full Version : Zarejestrowanie na siebie pojazdu.

Crak .
01-10-2011, 18:57
Witam!
Szukałem w google, nie znalazłem. Więc pytam jakie w tym roku (2011) są wymagania na zarejestrowanie pojazdu na siebie. Czy nadal można zarejestrować pojazd na osobę niepełnoletnią, bo wiem, że można było nie wiem jak jest teraz itd.

Daaron
01-10-2011, 21:49
Najlepszym wyjściem jest zadzwonienie do wydziału komunikacji w swoim regionie, te przepisy często się zmieniają więc...

Hjubert
04-10-2011, 16:03
A nie jest tak, że trzeba być właścicielem (bez względu na to, czy się jest pełnoletnim, czy nie), żeby zarejestrować na siebie?

Osobiście proponowałbym Ci zarejestrować na tatę, mamę, czy kogoś, kto ma już jakiekolwiek zniżki na OC, bo tak, to nie ma sensu bulić tyle kasy na OC.

Crak .
04-10-2011, 17:50
Dokładniej chodzi mi o to, że rodzice chcą mnie wziąść na współwłaściciela samochodu, aby mieć później zniżki. I właśnie dlatego pytam jakie musze spełniać wymagania.

Romus
12-10-2011, 00:37
Każdy, kto ukończył 13-lat może być właścicielem jak i współwłaścicielem pojazdu:

Art. 15 KC.: Ograniczoną zdolność do czynności prawnych mają małoletni, którzy ukończyli lat trzynaście, oraz osoby ubezwłasnowolnione częściowo.

Art. 18. § 1 KC.: Ważność umowy, która została zawarta przez osobę ograniczoną w zdolności do czynności prawnych bez wymaganej zgody przedstawiciela ustawowego, zależy od potwierdzenia umowy przez tego przedstawiciela.

Innych kryterii raczej nie ma.