Hot-Keys
Zwracam się teraz do wszystkich obecnych graczy 7.6.
Jak to się dzieje że wszyscy wolicie grać na serwerze 7.6 bo nie było hot-key, a paradoksalnie wszyscy używanie bota właśnie po to żeby hot-key'e używać?
A najlepsze jest to że gdyby za to był ban, to musieli by zbanować 90% serwera (przypuszczam że te 10% to nowi gracze).
Czy nie można by było po prostu 7.6 przerobić na 7.8 bez zmieniania sprite? (chodź pewnie wszyscy będą przeciw bo wolą grać BEZ hot-key...)
Albo zmienić regulamin bo obecny okłamuje WSZYSTKICH graczy. Czy nie możecie w końcu zezwolić na te boty, a karać wyłącznie za używanie cave bota?
Gdy zaczynam grać na nowym serwerze, zawsze zaczynam od regulaminu. Dzięki temu wiem co wolno i czego nie wolno mi robić. Godzę się z tym głównie dlatego że wiem, że regulamin dotyczy wszystkich graczy. O co mi chodzi? Chodzi o to że gdy czytam w regulaminie: "Obowiązuje całkowity zakaz przeklinania i obrażania innych graczy.", to wiem że działa to w obie strony. Mam zakaz obrażania i używania wulgaryzmów, ale jednocześnie mam swoje prawo gdy ktoś obrazi mnie i ta osoba łamie regulamin - grozi jej ban, lub przynajmniej upomnienie.
Dochodzę do punktu "Zabronionym jest korzystanie z wszelkiego rodzaju programów wspomagających i ułatwiających grę.". Myślę sobie (tak było gdy zaczynałem tu grę kilka lat temu): Aha! Na tym serwerze jest zakaz używania bota. W takim razie ja nie będę używał bota i będę sobie grał bez strachu że mnie przyłapią. Będzie mi trudniej, to naturalne, boty ułatwiają grę. Ale nie martwi mnie to ponieważ wiem że wszyscy tutaj będą grali bez bota i jest jako takie uprawnienie. Wszyscy są równi, a każdy kto spróbuje ułatwić sobie rozgrywkę za pomocą bota zostanie ukarany. Takie było moje myślenie gdy zaczynałem tu grać. Jednak co się dzieje? Okazuje się na serwerze panuje totalne bezprawie. Co krok spotykam gracza używającego bota z hot-keys. Raportuje ich codziennie, nic się nie dzieje. Spotykam ich codziennie i nic sobie z tego nie robią. Gdy napisałem o tym na forum zostałem wyśmiany i oskarżony o to że sam używam bota, zupełnie bezpodstawnie. Dałem se siana na forum i wróciłem do gry, dalej raportowałem. Bezskutecznie. Po dwóch tygodniach skończyła się moja krótka kariera na apo 7.6
Regulamin zobowiązuje do przestrzegania go, jednocześnie daje nam świadomość że wszyscy jesteśmy równi bo ktokolwiek złamie regulamin zostanie ukarany. Jednak przekonałem się że tak nie jest. Nie wróciłem już na 7.6 i na pewno nie wrócę. Winę w większości ponoszą gracze używający nielegalnego oprogramowania, jednak ja rozumiem was wszystkich. Poczuliście bezprawie i niekaralność wiec pozwoliliście sobie na więcej. Część winy ponosi również brak GameMasterów. Jest kilka osób na tym serwerze które by się do tego nadawały. Ja jednak uważam że najlepiej było by coś z tym zrobić, tak jak pisałem wyżej. Zmienić klienta na 7.8 lub zmienić regulamin.
Serwer ROX
Drugą sprawą jaką chciałbym omówić jest serwer ROX. Po pierwsze chciałbym prosić o głosowanie w sondzie: http://forum.toproste.pl/showthread.php?t=56627. Moja nie pomogła, może ta pomoże. Serwer od początku był skazany na śmierć ale Mortiis go ułaskawił i ogłosił równouprawnionym serwerem. Spowodowało to śmierć 8.42. Piszę w dziale opinie i krytyki więc nie będę pisał tu po raz kolejny o konieczności skasowania serwera Rox. Chciałbym tu wspomnieć o trochę innym aspekcie który pojawił się na forum wraz z propozycjami kasacji serwera ROX.
To jest kilka komentarzy spod wyżej wymienionej Sondy.
Nie obrażając ich twórców - jak można tak bezmyślnie wypisywać takie głupoty?! Niczego się nie nauczyliście? Zobaczcie co się stało z serwerem 8.42!
Gdyby powstał serwer 7.6 ROX to serwer 7.6 podzielił by jego los. Zostało by tam kilkanaście wiernych osób, pewnie tych co już się trochę dorobili.
W życiu nie słyszałem o bardziej beznadziejnym pomyśle. nauczcie się konsekwentnie myśleć.
Na zakończenie chciałbym dodać że nie gram już na 7.6 i pewnie już nie będę tam grał. Obecnie trochę gram na Rox, dlatego wydaje mi się że moja opinia jest bezstronna.
Dlaczego gramy na Rox mimo że chcielibyśmy by go usunięto? To proste. masz do wyboru: Wybudować dom w jeden dzień lub w jeden miesiąc. Co wybierasz? Pewnie jeden dzień bo szybciej będziesz mógł w nim zamieszkać. A co zrobisz gdy masz do wyboru wybudować dom w jeden miesiąc lub nie budować go wcale? Wybudujesz dom bo musisz gdzieś mieszkać.